Worteltaartjes met roomkaasglazuur

Worteltaartjes met roomkaasglazuur
Wie kent ‘m niet, die goede oude worteltjestaart-mop, over dat konijn dat bij de bakker komt. Ik heb er zelf nooit zo om moeten lachen, maar elke keer als ik een worteltjestaart zie, eet of er over lees, moet ik er aan denken. Gek hé? Mijn nichtje en neefje zijn nu op een leeftijd dat ze dit soort moppen leuk beginnen te vinden… alhoewel ze het denk ik vooral leuk vinden om hem zo overtuigend mogelijk te vertellen, met hun mond in een konijnen-snoetje getrokken en met de voortanden over de onderlip. 

Enfin. 

Zeg worteltjestaart en je moet denk ik ook meteen aan Pasen denken. Pasen, konijnen, wortels, zoetigheid, het hoort allemaal bij elkaar. Maar daar waar het konijn uit de worteltjestaart-mop de taart vies vindt, heb ik nog nooit iemand ontmoet die er niet van houdt. Ook deze worteltaartjes gingen bij mijn proefpanel met veel smaak naar binnen. En dat is niet verwonderlijk, want ze zitten bomvol smaak, zijn heerlijk smeuïg & zacht, licht en luchtig, zoet en romig en het roomkaasglazuur zorgt voor een lekkere frisheid. Elke hap is pure verwennerij. 

Tip: de wortels die ik ter decoratie heb gebruikt zijn van chocolade en te koop bij Bouwhuis.com


Ingrediënten
  • 260 g wortel
  • 75 g blanke rozijnen
  • 60 ml bruine rum (4 el)
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml gewone olijfolie + extra om in te vetten
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 250 g amandelmeel
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • de fijngeraspte schil van ½ citroen
  • het sap van ½ citroen
  • 75 g roomkaas
  • 50 g boter, zacht
  • 250 g poedersuiker
  • 1-2 tl melk
Extra nodig
11 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, bakplaat, bakpapier, rasp, keukenpapier, spuitzak, rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 26-29 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met papier. Vet de bakringen in met wat olijfolie.  
  • Rasp 260 wortels. Leg de wortelrasp op een paar lagen keukenpapier en wikkel het erin, zodat het overtollige vocht in het papier trekt. 
  • Doe de rozijnen samen met 60 ml (4 el) rum in een pannetje en breng de rum aan de kook. Zet het vuur laag en houd de rum 2 minuten tegen de kook aan. Draai het vuur uit en zet apart.
  • Klop 150 g fijne kristalsuiker en 125 ml olijfolie door elkaar tot je een luchtig mengsel hebt.  
  • Klop er 1 tl vanille-extract en 3 eieren door. Klop goed door.
  • Wanneer je alles goed hebt doorgeklopt spatel je er 250 g amandelmeel, ½ tl versgeraspte nootmuskaat, de geraspte wortels, de rozijnen (met de rum er nog aan), de geraspte schil van ½ citroen en het citroensap door. 
  • Schep het beslag in de bakringen en strijk glad.
  • Bak de taartjes ca. 26-29 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een caketester er wat kleverig, maar min of meer schoon uit komt.
  • Haal de taartjes uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Verwijder dan de ringen en laat de taartjes verder afkoelen op een taartrooster.
  • Klop 75 roomkaas en 50 g boter met de handmixer zacht en glad. 
  • Klop er geleidelijk 250 g poedersuiker door en blijf kloppen tot je een glad en romig glazuur hebt. Klop er kort 1 à 2 tl melk door.
  • Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het glazuur en spuit dit in concentrische cirkels op de taartjes.
  • Versier de taartjes naar keuze met chocolade- of fondant worteltjes en/of noten. 


Reacties