Appel-kruimelcake

Appel-kruimelcake
Wat stiekem het leukste is aan het bakken van een cake is het aflikken van de gardes. Het is iets wat ik als klein kind met mijn zussen al graag deed (terwijl we ruzie maakte over wie de garde met het meeste beslag eraan kreeg) en iets wat ik nu ook nog graag doe. Het is gewoon hartstikke lekker en het schept even een heerlijk genietmomentje. Hoewel het grote genieten natuurlijk pas begint wanneer de cake uit de oven komt. 

Vroeger werd er bij ons alleen appelcake gebakken, maar dat komt goed uit want het is echt mijn lievelingscake, en ook mijn hele familie is er nostalgisch dol op. En appelcake recepten zijn leuk omdat je er zo lekker mee kunt variëren. In de zomer voeg je de rasp van een citroen toe voor een fris accent, en in de herfst en winter vervang je de citroen door wat gemalen kaneel voor dat warme winterse aroma. En op een dag als vandaag in de lente? Dan gebruik je gewoon citroen én kaneel en maak je deze verrukkelijke appel-kruimelcake van Rutger van den Broek (Cakes). Het is echt een appeltje eitje om hem te maken. 

De cake bestaat uit een laag zachte en luchtige cake met een vleugje citroen, met daarop frisse appelblokjes met een vleugje kaneel die bedekt worden door krokante kruimels. Tijdens het bakken vult je huis zich met de geur van huiselijk geluk, en na het bakken geeft elke hap je die oude vertrouwde zoete appelcakesmaak. Je blijft van deze cake genieten. 


Ingrediënten
  • 225 g bloem
  • 105 g amandelmeel
  • 70 g lichtbruine basterdsuiker
  • 70 g boter, koud
  • 150 g boter, zacht
  • 175 g witte basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • 4 eieren (L)
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 appels
  • 1 el citroensap
  • 1 ½ tl gemalen kaneel
Extra nodig
Springvorm van 23-24 cm doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 65-75 minuten oven, 1 uur wachten



  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng voor de kruimels 75 g bloem, 30 g amandelmeel, 70 g lichtbruine basterdsuiker en een snufje zout in een kom. 
  • Snijd 70 g koude boter in  blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van.
  • Plaats de deegkruimels tot gebruik in de koelkast. 

  • Doe 150 g zachte boter, 175 g witte basterdsuiker, de geraspte schil van ¼ citroen en een snuf zout in een kom en klop dit romig. 
  • Voeg één voor één de vier eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Spatel vervolgens 150 g bloem, 75 g amandelmeel en 2 tl bakpoeder door het beslag. 
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. 
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Meng de appelblokjes met 1 el citroensap en 1 ½ tl gemalen kaneel.
  • Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en strooi hier de kruimels over.
  • Bak de cake in ca. 65-75 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 

  • Haal de cake uit de oven en laat kort afkoelen in de vorm. 
  • Verwijder na 10 minuten de springvorm en laat de cake zo verder afkoelen.
  • Bestuif de cake voor het serveren eventueel met poedersuiker en serveer eventueel met vers geklopte slagroom.  

Reacties

Een reactie posten