Chocolade paasmandjes met witte chocoladebavarois

Chocolade paasmandjes met witte chocoladebavarois
Als er iets is wat tijdens het paasontbijt (of de –brunch of –lunch) niet mag ontbreken, dan is het wel het eitje. Perfect gekookt, gebakken (met de sunny side up), scrambled, Eggs Benedict, gepocheerd of als omelet, alles mag en kan en het hoeft niet bij één te blijven. 

Helaas gaat een eitje er bij mij ’s ochtends nooit in, ik word serieus misselijk van de geur, en voor de paasbrunch maak ik geen uitzondering. In mijn familie ben ik overigens niet de enige die eieren in de ochtend links laat liggen, dus veel hardgekookte eitjes worden er bij ons jaarlijks niet beschilderd. Gelukkig vinden mijn nichtjes en neefjes het ook prima om chocolade-paaseieren in fel gekleurde papiertjes te rapen: zolang de paasmandjes maar tot aan de nok toe gevuld worden is het goed en een chocolade-ei smaakt nu eenmaal beter dan een gewoon ei. 

Deze chocolade paasmandjes zullen denk ik dan ook erg in de smaak gaan vallen. De zachte chocoladecakejes zijn gevuld met een luchtige meringue, romige “eitjes” van witte chocoladebavarois en krokante chocolade paaseitjes. Pure verwennerij.

Tip: in plaats van de ‘Nordic Ware Shortcake Baskets Pan’ kun je voor dit baksel bijvoorbeeld ook een cupcakebakblik gebruiken. Hol de cakejes na het bakken een beetje uit, zodat je een mandje krijgt. 


Ingrediënten
  • 1 ½ blaadje witte gelatine
  • 150 g witte chocolade
  • 2 eidooiers
  • 327 g fijne kristalsuiker
  • 1/8 tl vanillepoeder
  • 150 ml volle melk
  • 225 ml slagroom
  • 90 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 1 el cacaopoeder
  • snufje zout
  • 100 g boter, zacht
  • 2 eieren
  • 3 eiwitten
  • 30 ml water
  • snufje wijnsteenzuur
Extra nodig
Silicone bakmat voor halve ronde bollen van 3 cm doorsnee, huishoudfolie, Nordic Ware Shortcake Baskets Pan, suikerthermometer, spuitzak, spuitmondje, brandertje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20 minuten oven, 3 uur wachten

  • Maak eerst de witte chocoladebavarois.
  • Week 1 ½ blaadje witte gelatine in ruim koud water. Plaats een lege (meng)kom in de vriezer. 
  • Hak 150 g witte chocolade fijn en doe in een vuurvaste kom.
  • Klop 2 eidooiers samen met 12 g fijne kristalsuiker en 1/8 tl vanillepoeder los.
  • Breng 150 ml volle melk aan de kook in een steelpan en schenk de hete melk al kloppend over het eidooier-mengsel. Meng goed. 
  • Schenk het mengsel terug in een schone steelpan en zet op laag vuur.
  • Laat het mengsel niet koken, maar verhit al roerend net zo lang tot je een gebonden vla hebt. 
  • Haal de pan van het vuur. 
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in de warme crème.
  • Schenk de crème over de fijngehakte witte chocolade. Roer het mengsel goed door. Laat afkoelen. 
  • Haal de (meng)kom uit de vriezer en schenk hier 225 ml slagroom in. Klop de slagroom tot hij in volume verdubbeld is en dik lobbig is. 
  • Spatel de opgeklopte slagroom door het afgekoelde chocolademengsel. 
  • Schenk de bavarois in de siliconen bakvorm voor halve bollen van 3 cm doorsnee. De bavarois die je overhoudt kun je in een andere siliconen vorm of kom gieten. 
  • Dek af met huishoudfolie en plaats in de diepvries tot volledige verharding.

  • Maak de chocoladecakejes.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Meng in een kom 90 g bloem, 4 g bakpoeder, 1 el cacaopoeder en een snufje zout met een garde door elkaar. 
  • Klop in een andere kom 100 g zachte boter met 100 g fijne kristalsuiker luchtig. 
  • Meng één voor één 2 eieren erdoor. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste is opgenomen.
  • Meng het bloemmengsel door het botermengsel en klop heel kort door elkaar tot je geen bloemresten meer ziet. 
  • Schenk het beslag in holtes van de bakvorm en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar.

  • Maak de meringue.
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en een snufje wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 

  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje naar keuze. 
  • Spuit de meringue in de chocolade paasmandjes. 
  • Schroei de meringue lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Haal de witte chocoladebavarois uit de vriezer en druk de halve bollen uit de bakvorm.
  • Leg op elk paasmandje 3 halve bolletjes bavarois.
  • Laat de bavarois ontdooien.
  • Versier de mandjes verder naar wens.
  • Serveer. 

Reacties