Chocoladecakejes met meringue
Het is bijna Pasen. En wat de reden ook is dat je dit feest viert, er zal komend weekend iets op tafel moeten komen. Met Kerstmis proberen we al weken van tevoren met behulp van een stapel kookboeken het ultieme feestmenu te bedenken, naar gelukkig doen we het met Pasen wat rustiger aan. Ja, ook Pasen is een groot culinair feest geworden (dat alleen maar groter wordt), maar de typische decemberstress is (nog) niet te bekennen. Waarschijnlijk omdat het zonnetje in deze tijd van het jaar warm genoeg is om ons humeur niet te laten bederven.
Ik weet inmiddels al hoe de paastafel er komende zondag uit komt te zien (mijn familie is niet zo kritisch, het gaat tenslotte om het gezellig samen zijn), maar ik kan me goed voorstellen dat je nog niet weet hoe je uit gaat pakken tijdens het paasontbijt, -brunch of –lunch. Mocht je nog een verrukkelijk idee kunnen gebruiken, dan kan ik je deze chocoladecakejes met meringue van harte aanbevelen. Ze zien er indrukwekkend uit, maar eigenlijk zijn ze helemaal niet zo moeilijk om te maken.
En het resultaat? Heerlijke fudgy brownie-achtige chocoladecakejes met daarin een frisse framboos, bedekt met een dikke laag luchtige en zoete meringue deels verborgen onder een krokant chocoladelaagje en versierd met een chocolade paaseitje. Onweerstaanbaar lekker. Fijne paasdagen!
Ingrediënten
- 1 tl espressopoeder
- ½ tl kokend water
- 115 g boter, in blokjes
- 275 g extra pure chocolade (min. 75% cacaobestanddelen), in stukjes
- 2 eieren
- 3 el koffielikeur
- 210 g fijne kristalsuiker
- 85 g lichtbruine basterdsuiker
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 12 verse frambozen
- 2 eiwitten
- 4 el golden syrup
- ¼ tl wijnsteenzuur
- 225 g pure chocolade
- 2 tl zonnebloemolie
- chocolade paaseitjes
Extra nodig
1 cupcake/muffinbakblik met 12 holtes, 12 papieren vormpjes, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 22 minuten oven, 45 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de 12 holtes in het cupcakebakblik met papieren vormpjes (125 ml).
- Meng 1 tl espressopoeder met ½ tl kokend water. Roer goed door en laat afkoelen.
- Doe 115 g boter en 200 g extra pure chocolade in een middelgrote sauspan en verwarm al roerend op laag vuur, tot je een gesmolten en gladde massa hebt.
- Neem van het vuur en zet apart.
- Klop 2 eieren, 3 el koffielikeur, 110 g fijne kristalsuiker en 85 g lichtbruine basterdsuiker in een grote kom tot een romig mengsel.
- Voeg het chocolademengsel toe en klop alles goed door.
- Voeg de afgekoelde espresso toe en klop goed door.
- Voeg 75 g zelfrijzend bakmeel en de resterende 75 g extra pure chocolade toe en meng goed.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Druk in elk hoopje beslag een verse framboos.
- Bak de cakejes ca. 22 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn van boven maar nog zacht van binnen.
- Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.
- Maak de meringue.
- Doe 2 eiwitten, 4 el golden syrup, 100 g fijne kristalsuiker en ¼ tl wijnsteenzuur in een vuurvaste kom.
- Klop deze ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer tot zich stevige pieken vormen. Dit kan even duren, dus wees geduldig!
- Haal de kom van het vuur, zet hem op een koud werkvlak en blijf nog ongeveer 2 minuten op hoge snelheid kloppen.
- Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje, en spuit het schuim op de cakejes. Spuit hierbij het schuim in cirkels recht op elkaar omhoog, zodat je een soort bakje krijgt.
- Hak 225 g pure chocolade in stukjes en doe deze samen met 2 tl zonnebloemolie in een vuurvaste kom. Smelt de chocolade au bain-marie.
- Schenk de gesmolten chocolade over in een kommetje en laat wat afkoelen.
- Pak de cakejes aan de onderkant vast en doop het schuim in de chocolade, tot het cakeje de chocolade bijna raakt. Laat de overtollige chocolade eraf lopen.
- Laat de chocolade stollen.
- Versier de cakejes met chocolade paaseitjes.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten