Muffins met citroen, ricotta & frambozen

Muffins met citroen, ricotta & frambozen
Het paasweekend is dan eindelijk aangebroken. Bij deze dus allemaal fijne paasdagen toegewenst, met veel paasei-zoekplezier, gezellige paasontbijtjes, een uitgebreide paasbrunch of smakelijke paaslunch en hopelijk hoef je niet te lang in de file te staan voor de woonboulevard. 

Aan lekker eten is er deze twee dagen geen gebrek, dus ik ga je niet aanbevelen deze muffins met citroen, ricotta & frambozen vandaag te maken… maar mocht je volgend weekend niets te doen hebben, duik dan zeker even je keuken in, want deze lekkernij wil je niet aan je neus voorbij laten gaan. 

Het is fascinerend om te zien hoe deze muffins met hun fantastische textuur worden gemaakt door slechts wat droge en natte ingrediënten licht met elkaar te combineren. Het resultaat is echt verbluffend lekker. De muffins zijn lekker luchtig en hebben dankzij de ricotta een heerlijke volle, vochtige en zachte smaak. De verse frambozen, die barsten van de sappigheid, combineren goed met de citroen en ze zorgen samen voor een verfrissend accent en voor een verrukkelijke balans tussen zoet en zuur: een combinatie om je vingers bij af te likken. 

Tip: ik heb voor deze muffins papieren muffin cups gebruikt, deze hebben meer inhoud dan de standaard papieren cupcake baking cups. Wanneer je gewone cupcake baking cups gebruikt, kun je meer dan 12 muffins met dit recept maken, en zijn de muffins sneller gaar.  


Ingrediënten
  • 375 g zelfrijzend bakmeel
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • fijn geraspte schil van 2 citroenen
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 280 g Griekse yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 36 verse frambozen
Extra nodig
Muffinbakvorm met 12 holtes, 12 papieren muffinvormpjes / muffin cups
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats in de holtes van de bakvorm de papieren vormpjes.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel, de fijne kristalsuiker en de citroenrasp in een grote kom. Meng door elkaar met een garde.
  • Voeg de ricotta, de eieren, de Griekse yoghurt en de zonnebloemolie toe. Meng met een vork tot een net samenhangend beslag. 
  • Verdeel het beslag over de papieren vormpjes.
  • Druk 3 frambozen in elk hoopje muffinbeslag. 
  • Bak de muffins in ca. 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar (test met een prikker). 
  • Laat de muffins 2 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan op een taartrooster om verder af te koelen.
  • Serveer de muffins warm of op kamertemperatuur. 




Bron recept: gebaseerd op een recept van Donna Hay, Modern Baking 

Reacties