Witte chocolade & limoen cheesecake

Witte chocolade & limoen cheesecake
Voor weerkundigen begint over een paar dagen alweer de herfst, maar met nog heel veel mooi weer in aantocht geniet ik nog even met volle teugen van de zomer. Nog even geen jas aan wanneer ik naar buiten ga, nog even niet nat regenen op de fiets en nog even genieten van al die mooie bloemen die nog in bloei staan in mijn tuin. 

Maar de wisseling van de seizoenen betekent ook dat er hier andere baksels op tafel gaan verschijnen, het aanbod van vers zomerfruit begint immers al weer terug te lopen. Gelukkig is er één ingrediënt waarmee je altijd de zomer in huis haalt: de citrusvrucht. 

En na de limoentaartjes die ik eerder dit jaar gemaakt heb, vond ik het de hoogste tijd voor een heuse limoen cheesecake. Het is een cheesecake die niet de oven in hoeft, en dat is fijn, want zo hoef je met je hoofd niet boven een warme oven te hangen en heb je een intens frisse taart uit de koelkast. En na een nachtje wachten heb je een taart met een verrukkelijke zoet-zure smaak en een heerlijke zachte structuur. Elke hap is een overheerlijke smaakbeleving. Het is echt een perfecte traktatie voor een warme (na)zomerdag. 


Ingrediënten
  • 200 g Verkade Maria koekjes
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 185 g boter
  • 7 limoenen + extra voor garnering
  • 4 ½ blaadje witte gelatine
  • 180 g witte chocolade + extra voor garnering
  • 180 g zoete gecondenseerde melk, gekoeld
  • 305 g slagroom
  • 90 g kristalsuiker
  • 300 g roomkaas
Extra nodig
Hoge ronde springvorm (of bakvorm met losse bodem) van 20 cm doorsnee, bakpapier, fijne zeef, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 1 nacht wachten


  • Bekleed de bodem en de binnenzijde van de rand van de springvorm met bakpapier. Week de gelatine in ruim koud water. 
  • Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit. Je hebt 180 g sap nodig. Haal het sap door een fijne zeef om pitjes en velletjes te verwijderen.  
  • Maal de Maria koekjes samen met de lichtbruine basterdsuiker fijn in de foodprocessor. 
  • Smelt 185 g boter in een steelpan en voeg de koekkruimels en de geraspte schil van 2 limoenen eraan toe. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de bakvorm. Druk met de achterkant van een lepel of met je handen de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de zijkant van de vorm (ongeveer 3-4 cm hoog). 
  • Plaats de vorm in de koelkast. 
  • Hak de witte chocolade fijn en smelt au bain-marie.
  • Klop de gekoelde zoete gecondenseerde melk samen met 180 g slagroom, 75 g kristalsuiker en de geraspte schil van 5 limoenen door elkaar tot het mengsel dik wordt. 
  • Klop in een andere kom de roomkaas los. 
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze samen met het limoensap in een steelpan al roerend, tot de gelatine is gesmolten. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. 
  • Klop het limoensap door de roomkaas. 
  • Klop vervolgens het roomkaasmengsel door het slagroommengsel en spatel er ten slotte de gesmolten chocolade door. 
  • Schenk het mengsel in de bakvorm. Dek af met huishoudfolie en plaats een nacht in de koelkast om op te stijven. 
  • Haal de taart voorzichtig uit de vorm en plaats op een taartschaal.
  • Klop 125 g slagroom met 15 g kristalsuiker stijf en spuit toeven slagroom op de taart.
  • Versier de taart met partjes limoen en geraspte witte chocolade. 
  • Serveer. 


Witte chocolade & limoen cheesecake

Reacties

  1. Wat heb je als garnering gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb wat witte chocolade gesmolten en er groene kleurstof doorheen gemengd. Met behulp van een cornetje heb ik de chocolade in streepjes over de cheesecake getrokken. Toen heb ik de toeven slagroom gespoten en hier witte chocolade krullen over gestrooid.
      Groeten Tessa

      Verwijderen

  2. Beste Tessa,
    Wat ziet de taart er prachtig uit. Zou je deze taart ook met een sloffendeeg kunnen maken, of wordt de bodem dan te hard?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jozephina,
      Je kan deze taart inderdaad ook met sloffendeeg maken! De bodem van een slof is sowieso steviger dan deze van maria koekjes, maar zelfs na een nachtje koelkast zal deze naar mijn mening niet te hard zijn.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten