Pistache-frambozen taartjes

Pistache-frambozen taartjes
 
De lekkerbekken, smulpapen & taartenbakkers onder ons zal het vast niet ontgaan zijn dat twee weken geleden het ‘Festival der Zoete Verleidingen’ heeft plaatsgevonden: een festival waarbij drie dagen lang alles in het teken stond van ‘zoet’. Zoals je begrijpt was thuisblijven voor mij geen optie en dus ben ik samen met mijn moeder voor één dagje afgereisd naar het mooie plaatsje Sleen (Drenthe), waar dit zoete uitje dit jaar voor de zevende keer georganiseerd werd rondom de boerderij van ‘Brownies per Post’. 
 
En het was weer heerlijk genieten. Overal waar je keek waren gezellige terrasjes waar je kon smullen van uiteenlopende lekkernijen en stonden standjes met leuke en lekkere dingen: taarten, bakbenodigdheden, serviezen, tafellinnen, kookboeken, meel van de molen, ambachtelijk gemaakte jams, honing, nougat, bijzondere koffie- en theesoorten en andere drankjes. In het baktheater waren tal van demonstraties en er was een uitgebreid activiteitenprogramma. Kortom, het was een feestje, een tropisch warm en zonovergoten feestje. 

Ik verliet het festivalterrein met een goed gevulde shopper, met daarin onder andere nieuwe bakringen waarmee ik de dag erna meteen deze pistache-frambozen taartjes heb gemaakt. En wat waren ze lekker! De heerlijke krokante taartbodempjes zijn gevuld met een laagje pistachespijs, verse & sappige frambozen en een zachte & romige pistachecrème: een fantastische combinatie van smaken en texturen. De taartjes hebben een mooi klein formaat en happen mede daardoor heerlijk weg. Zó lekker heb je ze op festival zoet vast niet geproefd ;)

Tip: neem vooral de tijd voor het recept, want er zijn aardig wat handelingen uit te voeren. Een deel van het recept kun je de dag ervoor al maken, dit scheelt weer werk op de dag zelf. 


Ingrediënten
  • 225 g pistachenoten + extra voor garnering
  • geraspte schil van ¾ citroen
  • 260 g fijne kristalsuiker 
  • 1 ei
  • ¾ tl amandelextract
  • 250 ml volle melk
  • 23 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanille-extract
  • zout
  • 20 g water
  • 3 el hazelnootolie
  • 360 g boter, zacht
  • 105 g witte basterdsuiker
  • 105 g lichte basterdsuiker
  • 8,5 g bakpoeder
  • 1 g zuiveringszout
  • 290 g bloem
  • verse frambozen (ca. 40 stuks)
Extra nodig
10 ronde taart/bakringen van 6 cm doorsnede en 3 cm hoog, ronde uitsteker van 6 cm doorsnede, huishoudfolie, bakpapier, spuitzak, gekarteld spuitmondje, foodprocessor, suikerthermometer
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 15 + ca. 17-19 minuten oven, 1 nacht wachten 

  • Begin een dag van tevoren met het recept. 
  • Maak de pistachespijs.
  • Doe hiervoor 100 g pistachenoten, de geraspte schil van ¼ citroen en 100 g fijne kristalsuiker in een foodprocessor. Laat de machine draaien tot je een grof mengsel hebt. 
  • Klop 1 ei los en giet dit samen met ½ tl amandel-extract geleidelijk bij het mengsel in de machine. 
  • Blijf malen tot het een kneedbare massa is.
  • Doe de pistachespijs over in een kommetje en dek af met huishoudfolie. Plaats in de koelkast en laat een nacht rusten.

  • Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  • Roer in een kommetje 50 g melk met 25 g fijne kristalsuiker, 23 g custardpoeder, 1 eidooier, 1 tl vanille-extract en een snufje zout door elkaar tot een glad papje. 
  • Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen.
  • Plaats de afgekoelde banketbakkersroom in de koelkast. 

  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier 125 pistachenoten over uit. Rooster de noten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
  • Doe 60 g fijne kristalsuiker en 20 g water in een pannetje en verwarm dit tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Voeg de geroosterde pistachenootjes toe en roer het geheel door. Haal de pan van het vuur. 
  • Laat de pistachenootjes afkoelen. 
  • Maal de pistachenootjes in een keukenmachine fijn. 
  • Voeg vervolgens 3 eetlepels hazelnootolie ¼ tl amandel-extract toe. 
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een dikke en smeuïge pasta hebt.

  • Doe 250 g van de banketbakkersroom samen met 50 g fijne kristalsuiker in een kom en klop met een mixer goed door elkaar.
  • Klop er vervolgens 150 g zachte boter in blokjes door. 
  • Klop er vervolgens zoveel mogelijk van de pistachepasta door. Het mengsel mag niet té slap worden, dus voeg niet alle pasta in één keer toe, maar doe het lepel voor lepel.
  • Dek de crème af en plaats tot gebruik in de koelkast. 

  • Maak de taartbodempjes.
  • Meng 210 g zachte boter met de witte en lichte basterduiker, het bakpoeder, een snufje zout, het zuiveringszout en de geraspte schil van ½ citroen.
  • Meng er de bloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. 
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Verpak één deel in huishoudfolie laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Het andere deel wordt voor dit recept niet gebruikt, en mag je invriezen voor later gebruik.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 10 millimeter dikte. 
  • Steek met de ronde uitsteker 10 plakjes uit het deeg.
  • Leg de deegplakjes in de bakringen.
  • Vul een spuitzak met de pistachespijs en spuit in het midden van elk deegplakje een kleine hoeveelheid spijs. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand voldoende ruimte vrij blijft.
  • Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 17-19 minuten goudbruin en gaar. 
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen met behulp van een ovenwant.
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.

  • Leg enkele verse frambozen op de taartbodempjes.
  • Haal de pistachecrème uit de koelkast en klop los. 
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de crème en spuit deze op de taartjes, zodat de frambozen helemaal bedekt worden. 
  • Maal wat pistachenoten fijn en bestrooi de crème met de pistache.
  • Plaats op elk taartje een verse framboos.
  • Serveer.

Reacties