Bramencakejes
Als er iemand in mijn familie blij is dat volgende week de scholen weer beginnen, dan is het mijn zus wel. Zomervakantie vindt ze leuk, maar het is ook elke keer weer een gepuzzel met de oppas voor haar kinderen. Zij en haar partner zijn namelijk niet 6 weken vrij en mogen na drie weken gewoon weer aan het werk.
Gelukkig is daar voor sommige dagen tante Tessa to the rescue. En hoewel puzzelen, tekenen, met de Barbie poppen/LEGO spelen en hutten bouwen leuke activiteiten zijn, is taartjes (of andere lekkernijen) bakken iets wat we allemaal echt heel graag doen. Dus op een mooie vakantiedag besloten we deze bramencakejes te maken. Niet al te moeilijk en redelijk snel klaar (de spanningsboog is vooral bij mijn jongste nichtje nog erg kort).
En daar stonden we op een rijtje in de keuken: ik mocht de boter aanbakken, mijn oudste nichtje woog de ingrediënten af, mijn neefje roerde alles zorgvuldig door elkaar en mijn jongste nichtje stond toe te kijken en tegelijkertijd te snoepen van de bramen. Dikke pret! In de ideale situatie zou ik het beslag een nachtje hebben laten rusten in de koelkast, maar dat duurde deze keer natuurlijk veel te lang: het door de ovendeur gluren naar de rijzende cakejes is namelijk wel heel erg leuk, dus daar mocht niet te lang mee gewacht worden.
En van het eindresultaat hebben we uiteraard intens zitten smullen. Het zijn echt heerlijke cakejes. De zoete, sappige en soms iets zure smaak van de bramen combineert echt fantastisch met citroen en ze maken deze cakejes tot een kleurrijke & verleidelijke zoet-zure traktatie, perfect voor bij de koffie of gewoon voor die lekkere trek op een luie (vrije) dag.
Ingrediënten
- 170 g boter
- 215 g poedersuiker
- 65 g bloem
- snufje zout
- 100 g amandelmeel
- geraspte schil van 1 citroen
- 6 eiwitten (L)
- verse bramen
Extra nodig
Nordic Ware brownie bundt pan (of andere kleine bakvormpjes), staafmixer
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, minstens 3 uur wachten
- Doe de boter in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan. Giet de bruine boter dan door een fijne zeef. Zet apart.
- Zeef de poedersuiker samen met de bloem en het zout in een middelgrote kom.
- Voeg het amandelmeel en de citroenschil toe en roer door elkaar.
- Doe de eiwitten in een andere kom en klop met een garde of vork goed los. Het eiwit hoeft niet tot schuim geklopt te worden.
- Voeg het eiwit bij de droge ingrediënten en roer tot alles net is vermengd.
- Voeg de bruine boter toe en meng het beslag tot het dik, glanzend en glad is.
- Dek de kom af met huishoudfolie (leg de folie direct op het beslag) en zet de kom minstens 2 uur (maar liever de hele nacht) in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de holtes van de bakvorm in met boter en bestuif ze met bloem. Tik met de vorm op het werkvlak en schud het teveel aan bloem eruit.
- Schep het beslag in de holtes en vul ze voor de helft. Druk in elk cakeje een braam.
- Bak de cakejes ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt.
- Zet de cakejes op een taartrooster en laat ze helemaal koud worden.
- Beboter en bebloem de vorm opnieuw en ga door tot al het beslag op is.
- Pureer wat verse bramen en serveer de taartjes met de bramensaus.
Reacties
Een reactie posten