Citroenmousse met meringue

Citroenmousse met meringue
Op sommige momenten vond ik het wel lekker, dat warme zomerweer, maar ik ben heel erg blij dat de thermometer voorlopig de 30 graden niet meer aantikt. Na zoveel weken van extreme hitte was ik echt wel toe aan wat koelere temperaturen. 

En hoewel de ventilator weer voor even in de hoek mag blijven staan, ben ik ook op deze “frissere” zomerdagen na het eten nog steeds in voor iets verfrissends. En deze  citroenmousse met meringue is echt hét dessert wat je aan het einde van een mooie zomerdag wilt eten, het is zonder twijfel één van de lekkerste toetjes die ik dit jaar gegeten heb. 

De mousse is niet alleen intens fris, luchtig en fluweelzacht, maar ook niet te zoet en niet te zuur, precies zoals een lekkere mousse moet zijn. De flinke toef gebrand eiwitschuim bovenop is een overheerlijk zoet extraatje en zorgt voor een mooie balans met de citroenmousse. Een mooie bijkomstigheid is dat de mousse heel makkelijk te maken is, en je er niet heel lang voor in de keuken hoeft te staan. Hij moet wel een paar uur opstijven in de koelkast, maar in die tijd heb je er verder geen omkijken meer naar. Ideaal. Met zo’n dessert op tafel hoop je dat de zomer nog heel lang gaat duren.   


Ingrediënten
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 3 citroenen (groot)
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 365 g fijne kristalsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 3 eiwitten
  • 30 ml water
  • snufje wijnsteenzuur
Extra nodig
Schaal (of schaaltjes) met ca. 1 liter inhoud, fijne rasp, citruspers, suikerthermometer, gasbrandertje, spuitzak (optioneel), spuitmondje (optioneel)
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Week de gelatine minstens een half uur in ruim koud water.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit. Meet 150 ml citroensap af. 
  • Meng de yoghurt met de citroenrasp. 
  • Verwarm het citroensap samen met 75 g fijne kristalsuiker in een steelpan op laag vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel niet koken!
  • Haal de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in het warme sap. 
  • Laat het mengsel afkoelen. 
  • Klop de slagroom samen met 75 g fijne kristalsuiker dik lobbig (bijna stijf). 
  • Klop het afgekoelde citroensap door de yoghurt.
  • Spatel er luchtig de slagroom door. 
  • Schenk het moussemengsel in de schaal (of schaaltjes). Plaats minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. 
  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de meringue op de citroenmousse. Je kunt de meringue ook op de mousse scheppen voor een lekker nonchalant effect.
  • Schroei de meringue lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Bewaar tot het serveren in de koelkast.




Bron recept: gebaseerd op een recept uit Delicious.

Reacties