Tiramisu slof

Tiramisu slof
Als er één klassiek dessert is die nooit gaat vervelen dan is het wel een tiramisu. De romige mascarpone, de zachte doorweekte savoiardi en het vleugje cacaopoeder: aan deze verrukkelijke combinatie van smaken kan ik echt geen weerstand bieden. Je mag mij er ’s nachts voor wakker maken. 

Zelfgemaakt is hij natuurlijk het lekkerst, maar ook kant-en-klaar in een plastic bakje is elke hap een waar genot voor mijn smaakpapillen. Omdat ik er zo dol op ben is de lijst met tiramisu-variaties op mijn blog inmiddels lang, maar het einde lijkt nog niet in zicht te zijn. Recentelijk popte namelijk het idee voor een tiramisu slof in mij op. 

En ook dit bleek een onweerstaanbaar lekkere variatie te zijn om uit te proberen. Alle vertrouwde ingrediënten (de lange vingers, de koffie, de mascarpone en het cacaopoeder) zijn ook deze keer aanwezig, alleen gaan ze nu vergezeld door een lekkere sloffenbodem. Mmmm. We hebben er met z’n allen weer intens van zitten smullen. Buon appetito!


Ingrediënten
  • 250 ml melk
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 23 g custardpoeder
  • 4 eidooiers
  • 3 ½ el espressopoeder
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 g roomboter
  • 80 g lichtbruine basterduikser
  • geraspte schil van ½ citroen
  • snufje zout
  • 125 ml kokend water
  • 4 ½ el Tia Maria (of Amaretto)
  • 325 g mascarpone
  • 90 ml slagroom
  • 2 eiwitten
  • ca. 10 lange vingers
  • cacaopoeder
Extra nodig
Sloffenring, bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, spuitzakken
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, minstens 4 uur wachten

  • Maak eerst de banketbakkersroom.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g kristalsuiker, het custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een glad papje.
  • Breng 200 ml melk met 25 g kristalsuiker en 2 el espressopoeder in een steelpan op laag vuur aan de kook. 
  • Giet een deel van de kokende melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

  • Maak het sloffendeeg.
  • Zeef 250 g bloem en 2 tl bakpoeder boven een kom. 
  • Voeg 180 g roomboter, 100 g fijne kristalsuiker, 80 g lichtbruine basterdsuiker, één eidooier, de rasp van een halve citroen en een snufje zout toe.
  • Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa 1 centimeter.  
  • Druk met een sloffenring een passende deegplak uit het deeg.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Vet de sloffenring in en plaats deze om de deegplak.
  • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en spuit het op de deegplak. Laat minstens 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de slof in ca. 25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Verwijder de sloffenring meteen na het bakken en laat de slof afkoelen. 

  • Meng 125 ml kokend water met 1 ½ el espressopoeder en 2 el Tia Maria door elkaar. Laat afkoelen. 

  • Klop 2 eidooiers met 50 g fijne kristalsuiker tot een licht en romig mengsel. Klop er dan 2 ½ el Tia Maria door. 
  • Meng de mascarpone en 90 ml slagroom door het eimengsel en klop tot een dik en stevig mengsel. 
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken. 
  • Spatel het eiwitschuim in porties door het mascarponemengsel. 
  • Vul een spuitzak met het mengsel en spuit een deel op de slof.
  • Doop de lange vingers in het espressomengsel en leg deze tegen elkaar op het mascarponemegnsel. De lange vingers moeten vochtig zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Week er maar een paar tegelijk.
  • Spuit toefjes mascarponemengsel op de lange vingers. 
  • Plaats de slof in de koelkast en laat 2 uur opstijven. 
  • Bestuif de slof voor het serveren met cacaopoeder.


Reacties

  1. Neem aan dat dit voor 2 sloffen is? Kan dat nergens vinden, maar omdat je de helft van het deeg moet gebruiken……

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jacqueline,
      Het deeg voor de sloffenbodem is inderdaad goed voor twee sloffen. Maar de rest van de ingrediënten is voor 1 slof. De rest van het deeg kan je invriezen voor later gebruik, of je verdubbeld de rest van de ingrediënten en maakt er alsnog 2 sloffen van.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten