Kersen Bakewell tart

Kersen Bakewell tart
Gelukkig zijn ze nog even verkrijgbaar, al die dikke volzoete kersen, barstend van het sap. En dat betekent ook dat ik nog even de tijd heb om er mee te werken in mijn zoete keuken. Maar de keuze is soms moeilijk, zoveel lekkere recepten, maar helaas zo weinig tijd. 

Omdat kersen en amandelen samen een klassiek en werkelijk fantastisch duo vormen, besloot ik deze keer een Bakewell tart met verse kersen te maken. En ondanks dat een Bakewell met kersen geen traditionele Engelse tart is (de echte klassieker maak je immers met frambozenjam), is dit recept misschien nog wel verleidelijker dan het origineel. 

De taartbodem is gemaakt van heerlijk zoet deeg en deze is gevuld met een frisse kersenvulling met daarop een verrukkelijke laag frangipane (amandelcrème). Oehlala! Het is gebruikelijk om een Bakewell taart na het bakken met geroosterd amandelschaafsel te bestrooien, maar dat heb ik bij dit recept weggelaten. Ik vond het leuker om hem te decoreren met verse kersen. Dit maakt de taart ook meteen een stuk feestelijker om naar te kijken. 

Maar voel je vrij om wel met wat amandelschaafsel te strooien, het resultaat zal nog steeds verrukkelijk zijn, want de combinatie van geuren en smaken laat je echt watertanden zó lekker. Mijn proefpanel heeft tot en met de laatste kruimel van deze taart genoten. 


Ingrediënten
  • 200 g verse kersen
  • 115 ml kersensap
  • 40 g custardpoeder
  • een paar druppels amandel-extract + ¼ tl
  • 2 el kersenlikeur
  • 50 g kersenjam
  • 175 g bloem
  • snufje zout
  • 105 g fijne kristalsuiker
  • 115 g koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 el ijskoud water
  • 60 g boter, zacht
  • 1 ei
  • 30 g zelfrijzend bakmeel
  • ¼ tl bakpoeder
  • 50 g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
Extra nodig
Een hoge ronde geribbelde taartvorm van 20 centimeter doorsnee met losse bodem, bakplaat, huishoudfolie, steelpannetje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 35 minuten oven, 2 uur wachten


  • Was de kersen, dep ze droog, ontpit en halveer ze. 
  • Meng in een kommetje 15 g custardpoeder samen met een paar druppels amandel-extract en 2 eetlepels kersensap. 
  • Breng het resterende kersensap al roerend aan de kook in een steelpannetje. 
  • Neem het pannetje van het vuur en voeg het custard-mengsel al roerend aan het sap toe. 
  • Laat dit mengsel onder voortdurend roeren ongeveer een minuut op een laag vuur zachtjes doorkoken, tot je een gebonden mengsel hebt.
  • Neem het pannetje van het vuur en roer er de kersenlikeur, de kersenjam en vervolgens de kersen door. 
  • Giet in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. 
  • Zeef de bloem, het zout en 45 g fijne kristalsuiker boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf de boter en bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te voelen zijn en er een kruimelig deeg is ontstaan.
  • Meng de eidooier met het ijskoude water en voeg dit toe aan de deegkruimels.
  • Meng en kneed door elkaar tot je een glad en soepel deeg hebt.
  • Rol van het deeg een bal en wikkel deze in huishoudfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast te rusten. 
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed er de taartvorm mee. 
  • Prik de bodem enkele malen in met een vork en strijk er 25 g custardpoeder over uit.
  • Plaats de taartbodem in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de bakplaat in het midden van de oven, zodat deze mee verwarmt. 
  • Doe de zachte boter, 60 g fijne kristalsuiker, het ei, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, het amandelmeel en ¼ tl amandel-extract in een kom en klop deze ingrediënten goed door elkaar. 
  • Haal de taartbodem uit de koelkast.
  • Schep er het kersenmengsel op en strijk glad.
  • Schep hier het amandelmengsel bovenop en strijk ook dit glad.
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven op de bakplaat in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. 
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen in de vorm. 
  • Haal de afgekoelde taart uit de vorm. 
  • Zeef de poedersuiker in een kom. Voeg geleidelijk wat water toe en roer goed met een lepel tot het mengsel dik en smeerbaar is. 
  • Doe het mengsel in een cornetje/spuitzakje, knip er een klein puntje af en maak in een zigzag patroon strepen op de taart.
  • Serveer. 

Reacties