Sticky mokkacake met chocolade-toffeesaus

Sticky mokkacake met chocolade-toffeesaus
Nu de temperaturen volop zomers zijn, is het ook weer volop genieten van buiten eten. En dat betekent veel salades en andere eenvoudige maaltijden, met meestal ijs als dessert. Makkelijk en lekker verfrissend. Maar hoe hoog de waarden op de thermostaat ook zijn, het bakvirus gaat bij mij nooit weg, want niets ontspant meer dan het bakken van een taart. 

En dat is vooral heel prettig na een drukke werkweek. Ik hoef tijdens het bakken geen deadlines te halen en geen e-mails te beantwoorden terwijl de telefoon blijft rinkelen. Ik kom gewoon helemaal tot rust, en eindig met wat lekkers op een gebaksbordje. Een echte win-win situatie. En het verfrissende bolletje ijs waar ik aan het einde van de dag zin in heb, valt ook heel goed te combineren met een lekker baksel. 

Neem nu bijvoorbeeld deze sticky mokkacake met chocolade-toffeesaus. Een goddelijk toetje waar je weinig werk aan hebt, maar toch hoge ogen mee gooit. Het “geheim” zit hem in de gepureerde dadels, deze zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur. De combinatie met de chocolade-toffeesaus is echt waanzinnig lekker. En om het af te maken serveer je er een bolletje ijs bij (hoewel de cake zonder ook onweerstaanbaar lekker is). Puur genieten.  


Ingrediënten
  • 170 g ontpitte dadels
  • 1 tl zuiveringszout
  • 5 sticks (2 ½ el) espressopoeder
  • 175 ml kokend water
  • 215 g boter, zacht
  • 275 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 tl koffie-extract
  • 2 eieren
  • 175 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 ml slagroom
  • 60 g pure chocolade, fijn gehakt
  • hazelnoot-, vanille- of mokka-ijs, voor erbij
Extra nodig
Ronde springvorm van 23 cm doorsnee, bakpapier, foodprocessor  of staafmixer
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Doe de dadels samen met het zuiveringszout en het espressopoeder in een kom. Giet er 175 ml kokend water over. Laat de dadels 30 minuten weken. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de binnenzijde met bakpapier. 
  • Klop 90 g zachte boter met 125 g donkerbruine basterdsuiker en het vanille- en koffie-extract tot een romige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door, tot een luchtig mengsel. 
  • Doe de dadels met het weekvocht in een keukenmachine en pureer alles glad. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken. 
  • Meng de puree door het boter-eimengsel. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel er luchtig door. 
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. 
  • Bak de cake ca. 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een in het midden erin gestoken prikker er schoon uitkomt. 
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm en laat hem dan op een taartrooster verder afkoelen. 
  • Maak ondertussen de saus. Smelt 125 g boter in een steelpan. 
  • Voeg 150 g donkerbruine basterdsuiker en 150 ml slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. 
  • Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg de pure chocolade toe. Roer glad. Laat de saus iets afkoelen. 
  • Snijd de (lauw)warme cake in punten, leg er een bol ijs op en giet er de warme saus over. 
  • Serveer. 



Bron recept: Delicious. Het kookboek! Valli Little

Reacties