Ricottataart met blauwe bessen & bramen

Ricottataart met blauwe bessen & bramen
Vakantie. Voor mij altijd een heerlijk vooruitzicht. Een aantal weken rust, waarvan minstens 1 week in een andere omgeving, zonder dagelijkse beslommeringen en verplichtingen en gewoon alle tijd voor mezelf. Even niet werken, presteren en het druk hebben, maar niets doen, ontspannen en genieten. Ja, ik vind mijn werk leuk, maar werken levert op den duur ook stress op en dan heb ik verlof hard nodig. 

En na een jaar hard werken met maar twee weekjes vakantie, kon ik afgelopen vrijdag om 4 uur ’s middags eindelijk de “kantoordeur” achter mij dicht trekken. Vakantie. Dit weekend ben ik nog lekker thuis, om even rustig aan te doen en mijn koffer te pakken, want morgen vertrek ik voor een midweek naar Drenthe. Totale ontspanning. 

En bij vakantie hoort natuurlijk ook jezelf verwennen, en hoe kun je nu beter je vakantie beginnen dan met deze geweldige taart ?! Hij is gemaakt met sappige bessen, zachte ricotta kaas en een boterachtige en kruimelige korst. Deze taart is rijk, maar niet te zwaar, romig en perfect zoet. De vulling is dankzij de ricotta fluweelzacht en de blauwe bessen, bramen en citroen zorgen voor een verfrissend accent. De balans van zoet en zuur is om van te smullen. Met een beetje poedersuiker is de taart helemaal af, maar desgewenst kun je er nog vers fruit, of een coulis van vers fruit bij serveren. Geniet ervan!


Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 195 g fijne kristalsuiker
  • 115 g boter, zacht
  • ½ tl zout
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 el melk
  • 225 g bloem
  • 340 g ricotta
  • 20 g maïzena, gezeefd
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • ca. 150 g verse blauwe bessen en bramen
Extra nodig
Geribbelde rechthoekige bakvorm van 11 x 35 cm met losse bodem
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 50-55 minuten oven, 1 ½ uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. 
  • Klop 1 ei met 65 g fijne kristalsuiker door elkaar. 
  • Voeg 115 g zachte boter toe en klop goed door. 
  • Voeg ¼ tl zout, 1 tl vanille-extract en 2 el melk toe en klop deze door het mengsel.
  • Voeg 225 g bloem toe en klop dit erdoor, tot alles net gemengd is je een samenhangend deeg hebt. 
  • Druk het deeg uit in de bakvorm. Dit kan zowel met een lepel als met de hand. Bestuif je handen en/of de lepel met wat bloem, want het deeg is plakkerig. Druk het deeg zo gelijkmatig mogelijk (en niet te dik) uit. Verwijder overtollig deeg van de randen. 
  • Prik de bodem gelijkmatig in met een vork.
  • Plaats de bakvorm 15 minuten in de koelkast. 
  • Maak de vulling.
  • Doe 340 g ricotta, 3 eieren, 130 g fijne kristalsuiker, 1 tl vanille-extract, 20 g maïzena, ¼ tl zout en de citroenrasp in een kom en meng goed door elkaar. 
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en giet de vulling op de bodem. 
  • Verdeel er de blauwe bessen en bramen over. 
  • Bak de taart 50-55 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de randen goudbruin zijn en de vulling stevig is. 
  • Laat de taart in de vorm afkoelen.
  • Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker. 




Bron recept: naar een recept van het blog ‘Cooking with Manuela’ 

Reacties