Aardbeien-citroen taartjes
Zomerkoninkjes. Wie houdt er nu niet van? Deze verleidelijke bloedrode, bloedmooie, zoete, sappige en geurige vruchtjes zijn onweerstaanbaar lekker. Vers geplukt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst, en nu het eindelijk zomer is smaken ze helemaal fantastisch. Helaas voor mij dit jaar geen aardbeien uit eigen tuin, maar gelukkig zijn ze op veel plekken verkrijgbaar zodat ik in mijn keuken niet zonder kom te zitten.
En dat is maar goed ook, want als ik ergens blij van word dan is het wel van de aanblik van aardbeien op mijn gebaksbordje. Recentelijk besloot ik dan ook om deze aardbeientaartjes te maken. En om de heerlijke smaak van de zomerkoninkjes nog meer op te peppen, heb ik ze gecombineerd met wat citroen.
Het resultaat is echt verrukkelijk. De taartbodempjes zijn gevuld met een romige citroen-banketbakkersroom met daarop een frisse, zachte en zoet-zure citroen-yoghurtmousse en verse aardbeien. Door hun fris- en fruitigheid zijn ze echt ideaal om te eten op een zonnige zomerse dag.
En dat is maar goed ook, want als ik ergens blij van word dan is het wel van de aanblik van aardbeien op mijn gebaksbordje. Recentelijk besloot ik dan ook om deze aardbeientaartjes te maken. En om de heerlijke smaak van de zomerkoninkjes nog meer op te peppen, heb ik ze gecombineerd met wat citroen.
Het resultaat is echt verrukkelijk. De taartbodempjes zijn gevuld met een romige citroen-banketbakkersroom met daarop een frisse, zachte en zoet-zure citroen-yoghurtmousse en verse aardbeien. Door hun fris- en fruitigheid zijn ze echt ideaal om te eten op een zonnige zomerse dag.
Ingrediënten
- 500 g melk
- 180 g fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 45 g custardpoeder
- 3 eidooiers (L)
- zout
- geraspte schil van 2 citroenen
- 210 g boter, zacht
- 105 g witte basterdsuiker
- 105 g lichtbruine basterdsuiker
- 8,5 g bakpoeder
- 1 g zuiveringszout
- ¼ tl vanille-extract
- 290 g bloem
- 2 blaadjes witte gelatine
- 75 ml citroensap
- 150 g volle yoghurt
- 180 ml slagroom
- verse aardbeien
Extra nodig
10 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, ronde uitsteker van 8 cm doorsnede, huishoudfolie, bakpapier, spuitzak
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, > 4 uur wachten
- Breng 400 g melk met 50 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk.
- Roer in een kommetje 100 g melk met 50 g fijne kristalsuiker, het custardpoeder, 2 eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje.
- Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer er de geraspte schil van 2 citroenen door.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen.
- Maak ondertussen de taartbodempjes.
- Meng 210 g zachte boter met de witte en lichtbruine basterduiker, het bakpoeder, het zout, het zuiveringszout en het vanille-extract.
- Meng er de bloem door.
- Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 7 millimeter dikte.
- Steek met de ronde uitsteker 10 plakjes uit het deeg. Je zult deeg overhouden, maar dit kun je prima invriezen voor later gebruik.
- Leg de deegplakjes in de bakringen.
- Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en spuit in het midden van elk deegplakje een kleine hoeveelheid room. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 centimeter vrij blijft.
- Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen met behulp van een ovenwant.
- Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.
- Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water.
- Meng de yoghurt met 30 g fijne kristalsuiker.
- Doe het citroensap in een steelpan. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het sap.
- Verwarm al roerend tot de gelatine is gesmolten. Haal dan de pan van het vuur. Laat iets afkoelen.
- Klop ondertussen de slagroom met 50 g fijne kristalsuiker bijna stijf.
- Meng het afgekoelde citroensap door de yoghurt en spatel er vervolgens de slagroom door.
- Schenk/schep de citroenmousse in de taartbodempjes.
- Plaats de taartjes minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak de verse aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
- Beleg de taartjes met de plakjes aardbei.
- Bestrooi de taartjes voor het serveren eventueel met poedersuiker.
Reacties
Een reactie posten