Limoen-meringue taartjes

Limoen-meringue taartjes
Als je aan mij zou vragen wat mij werkplezier bezorgt, dan zou mijn eerste antwoord zijn: mijn collega’s. Ik maak namelijk onderdeel uit van een heel leuk team, waardoor ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. We zijn allemaal verschillend, maar we hechten allemaal belang aan openheid, oprechte interesse en persoonlijk contact, dus onze gesprekken op het werk zijn niet altijd puur werk gerelateerd. We delen daarnaast kennis en gunnen elkaar wat. Het is echt samenwerken in plaats van ellebogenwerk. 

En om een mooi jaar af te sluiten hebben we recentelijk samen een avondje heerlijk gebarbecued, waarbij ik natuurlijk aanbood om het dessert te maken. Eén collega wilde graag iets met limoen, dus besloot ik onder andere limoentaartjes te maken. En omdat de combinatie van limoen met meringue bij velen favoriet is, werden het limoen-meringue taartjes. Een taartje waarmee je eigenlijk niet mis kan schieten. Het is een heerlijk fris nagerecht, lekker zoet-zuur en het eiwitschuim maakt het helemaal af. Ze zijn echt om van te smullen.


Ingrediënten
  • 130 g bloem
  • 25 g cacaopoeder
  • snufje bakpoeder
  • 265 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 g boter, zacht
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 4 (of 5) limoenen
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram), gekoeld
  • 500 ml slagroom
  • 2 eiwitten
  • snufje wijnsteenzuur
Extra nodig
Een mini dessert bakvorm met 20 holtes met losse bodem (ik gebruikte de MasterClass Mini Dessert Pan) of een silicone bakvorm met ronde holtes, huishoudfolie, citruspers, fijne rasp, huishoudfolie, ronde uitsteekvorm van 4,3 cm doorsnee, suikerthermometer, gasbrandertje, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 12 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten

  • Leg 130 g bloem, 25 g cacaopoeder, een snufje bakpoeder, 75 g fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 75 g zachte boter en een snufje zout op je werkvlak. 
  • Meng alles met je handen tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met je vingertoppen.
  • Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe. 
  • Meng alles snel door elkaar, kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe.
  • Maak het deeg ten slotte met de vingertoppen glad. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter en plaats deze in de koelkast. 
  • Haal het deeg uit de koelkast. 
  • Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm van 4,3 cm doorsnee 20 rondjes uit.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en leg de deegrondjes in de holtes van de bakvorm.
  • Bak de taartbodempjes 12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op een rooster.
  • Was de bakvorm schoon en leg de taartbodempjes terug in de vorm.

  • Rasp 4 limoenen met een fijne rasp en pers ze uit. Je hebt in totaal 1,75 dl limoensap nodig. Ik had net genoeg aan 4 limoenen, maar je hebt misschien een vijfde nodig. 
  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de koele zoete gecondenseerde melk samen met 1,75 dl limoensap en de geraspte schil van 2 limoenen in een kom en klop deze ingrediënten door elkaar. 
  • Voeg 300 ml slagroom en 45 g fijne kristalsuiker toe en klop deze erdoor tot het mengsel dik wordt. Heb geduld, want dit kan even duren. Ik heb ongeveer 15 minuten geklopt. 
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze in een steelpan op laag vuur (of in de magnetron) tot de gelatine is gesmolten.
  • Voeg de gesmolten gelatine toe aan het gecondenseerde melk-mengsel en klop deze er goed doorheen.
  • Klop 200 ml slagroom samen met de geraspte schil van 2 limoenen bijna stijf.
  • Spatel de slagroom door het gecondenseerde melk-mengsel. 
  • Haal je bakvorm uit de koelkast en schep het mengsel in de holtes op de chocoladebodempjes. Strijk glad. 
  • Dek de taartjes af met huishoudfolie. Zet de taartjes minstens 4 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast tot ze stevig zijn.
  • Druk de taartjes uit de vormpjes.

  • Klop 2 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 145 g fijne kristalsuiker samen met 20 ml water en een snufje wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes op de taartjes. 
  • Gebruik het gasbrandertje om het schuim bruin te kleuren.
  • Serveer.


Reacties