Mascarpone-slagroom eclairs met fruit

Mascarpone-slagroom eclairs met fruit
Bakken met fruit doe ik het hele jaar door, maar wanneer de zomer in zicht is wordt het extra leuk om met vers zomerfruit aan de slag te gaan. Ik kan het gewoon niet laten liggen, de verleiding is te groot. Elk jaar weer zwicht ik voor de charmes van deze zomerse lekkernijen: de kleuren, de vormen, de smaken, ik vind het allemaal even fantastisch. 

En deze kleuren, vormen en smaken komen natuurlijk het beste tot hun recht wanneer je het fruit gewoon zo uit het vuistje eet (wat ik ook het liefste doe). Maar voor deze blogpost heb ik het fruit vergezeld laten gaan door een klassiek Frans gebakje: de eclair. 

Het resultaat? Heerlijke lichte en luchtige eclairs, met een knapperige maar toch zachte korst, gevuld met een romige en zachte mascarpone-slagroomcrème en versierd met vers en kleurrijk zomerfruit. Met elke hap proef je licht krokant, zacht en zoet tegelijk. Een combinatie die simpelweg verrukkelijk is en zorgt voor een heerlijk verwenmomentje voor jezelf.  


Ingrediënten
  • 100 g melk
  • 100 g water
  • 100 g roomboter
  • snufje zout
  • 100 g bloem
  • 4 eieren (M) (200 g in totaal)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • vers fruit naar keuze
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzakken, rond glad spuitmondje
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 23-25 minuten oven, 45 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Doe 100 g melk, 100 g water, 100 g roomboter en een snufje zout in een pan.
  • Breng het geheel op laag vuur al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer 100 g bloem toe. Roer het mengsel meteen goed door, totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en laat het mengsel al roerend 2 à 3 minuten doorkoken. 
  • Haal de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom. Laat even afkoelen. 
  • Roer 1 voor 1 vier eieren erdoor. Roer na elk ei goed door en voeg het volgende pas toe als het vorige is opgenomen. Het deeg moet uiteindelijk een gladde en soepele consistentie hebben en glanzen.
  • Vul een spuitzak met een rond glad spuitmondje met het deeg en spuit strepen van ongeveer 10 centimeter lang en 2 centimeter breed op de bakplaat. Druk de opstaande puntjes van het deeg met een natte vinger plat.
  • Bak de eclairs in ca. 23-25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Open de oven nooit tijdens het bakken, want dan storten de eclairs in. 
  • Laat de eclairs afkoelen. Knip ze in de lengte open. 
  • Klop de mascarpone samen met de slagroom, 3 el fijne kristalsuiker en de geraspte schil van 1 citroen tot een dikke en romige crème.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje met de crème en vul het onderste deel van de eclairs met de crème.
  • Verdeel hier vers fruit over.
  • Leg het bovenste deel van de eclairs op het fruit.
  • Spuit dopjes crème op het bovenste deel van de eclairs en versier met vers fruit.
  • Serveer.


Reacties