Karameltaartjes

Karameltaartjes
 
 
Ook al heb ik mijn proefpanel inmiddels al honderden baksels voorgeschoteld, nog altijd lijken ze niet verzadigd en kijken ze elke week weer reikhalzend uit naar mijn nieuwe creaties. Soms zijn ze niet allemaal even happy met de bak-keuzes die ik maak, maar gelukkig gaan heel vaak de duimpjes wél allemaal omhoog.

Zo ook bij deze karameltaartjes, maar ze zijn dan ook verslavend lekker. De taartbodempjes, gemaakt van krokante en zoete Verkade Nizza karamel zeezout koekjes, zijn heerlijk kruimelig en gevuld met een kleverige laag zelfgemaakte gezouten karamel met chocolade. Gezouten karamel is natuurlijk op zichzelf al goddelijk lekker, maar de combinatie met chocolade maakt het nog beter. De vulling heeft trouwens een heerlijke consistentie: stevig, maar toch zacht zodra je er je tanden in laat zakken. Het zout is niet te overheersend aanwezig, maar vormt eerder een subtiele toevoeging en smakelijke tegenhanger van al het zoet, en het maakt de taartjes nog rijker van smaak.

Het resultaat is een lekkernij met een heerlijke balans tussen zoet en zout en tussen krokant en zacht. Elke hap is echt heerlijk genieten. En deze taartjes zijn echt lekker op elk moment van de dag. Je kunt ze natuurlijk serveren als afsluiter van een diner, maar ik zou ze ook als tussendoortje of als lunch-dessert kunnen eten.


Ingrediënten
  • 240 g Verkade Nizza karamel zeezout koekjes
  • 260 g boter
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (495 g)
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 111 g Verkade karamel zeezout chocolade, gesmolten
  • 1 el golden syrup (of keukenstroop)
Extra nodig
6 gekartelde taartvormpjes met losse bodem (doorsnede van ca. 10 cm), foodprocessor
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten

Werkwijze

  • Maal de Verkade Nizza karamel zeezout koekjes fijn in een foodprocessor.
  • Smelt 160 g boter in een steelpan en voeg de koekkruimels eraan toe. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de taartvormpjes. Druk met je vingers de kruimels stevig aan op de bodems en tegen de randen van de vormpjes.
  • Plaats 30 minuten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de karamel. Doe de zoete gecondenseerde melk samen met de donkerbruine basterdsuiker en 100 g boter in blokjes in een steelpannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur totdat de boter en suiker zijn opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het ca. 5 minuten koken terwijl je blijft roeren met een garde. Blijf steeds roeren, want anders brandt de karamel aan.
  • De karamel is klaar als hij goed is ingedikt. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de gesmolten chocolade en de golden syrup toe en roer alles goed door elkaar.
  • Vul de taartvormpjes met het karamelmengsel. Strijk het mengsel glad. Het mengsel wordt vlug stevig, dus werk snel. Pas wel goed op, want de karamel is heel heet. Zet de pan met karamel eventueel nog even terug op laag vuur zodat deze weer wat vloeibaarder kan worden.
  • Laat de taartjes minstens 1½ uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Haal de taartjes uit hun vormpjes.
  • Versier de taartjes met bijvoorbeeld karamelsaus en/of karamelblokjes.



 
 

Reacties