Chocolade-mascarpone taartjes met peer
Peren en chocolade. Een hemels lekkere combinatie. Ja, fruit en chocolade gaan eigenlijk altijd wel goed samen, maar de peer-combinatie is toch wel één van mijn favorieten. En weet je wat ook heel erg lekker is? De combinatie van peer en chocolade mét amandel.
En laten al deze smaken nu samenkomen in deze overheerlijke chocolade-mascarpone taartjes met peer. De taartjes bestaan uit twee plakjes smeuïge chocoladecake, met daartussen en daarop een romige mascarponecrème waar stukjes zachte en sappige peer in zitten, die gekookt zijn in amandellikeur. En als finishing touch zijn de taartjes door geraspte pure chocolade gewenteld.
Het eindresultaat is echt om van te smullen. De chocolade zorgt voor een rijke ronde smaak en de peer brengt alles in balans met zijn frisheid. Dus houd je hongerige familieleden/vrienden/huisgenoten goed in de gaten als je nog een taartje voor jezelf wilt.
Tip: Voor de versiering bovenop de taartjes heb ik extra peren bereidt, deze in plakjes gesneden en die in roos-vorm opgerold.
En laten al deze smaken nu samenkomen in deze overheerlijke chocolade-mascarpone taartjes met peer. De taartjes bestaan uit twee plakjes smeuïge chocoladecake, met daartussen en daarop een romige mascarponecrème waar stukjes zachte en sappige peer in zitten, die gekookt zijn in amandellikeur. En als finishing touch zijn de taartjes door geraspte pure chocolade gewenteld.
Het eindresultaat is echt om van te smullen. De chocolade zorgt voor een rijke ronde smaak en de peer brengt alles in balans met zijn frisheid. Dus houd je hongerige familieleden/vrienden/huisgenoten goed in de gaten als je nog een taartje voor jezelf wilt.
Tip: Voor de versiering bovenop de taartjes heb ik extra peren bereidt, deze in plakjes gesneden en die in roos-vorm opgerold.
Ingrediënten
- 175 ml amaretto
- 100 ml water
- 185 g fijne kristalsuiker
- 1 ½ tl vanille-extract
- 2 grote peren
- 150 g pure chocolade
- 75 g boter
- 2 eieren
- 30 g bloem
- 3 blaadjes witte gelatine
- 3 eidooiers
- 75 g fijne kristalsuiker
- 250 g mascarpone
- 125 ml slagroom
- 1 tl espressopoeder
Extra nodig
bakplaat/ondiepe bakvorm van ca. 20 x 24 cm, bakpapier, huishoudfolie, acetaatfolie, 6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, plat bord/snijplank, ronde uitsteker van 6 cm doorsnee, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
> 90 minuten bereiding, 25-35 minuten oven, 1 nacht wachten
- Begin een dag van tevoren met het bereiden van de peren.
- Voeg in een pan 100 ml water, 150 ml amaretto, 50 g fijne kristalsuiker en 1 tl vanille-extract samen.
- Roer even door en breng het geheel aan de kook.
- Schil ondertussen de peren, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
- Wanneer het water in de pan kookt kun je de peren toevoegen. Draai het vuur laag.
- Laat de peren, afhankelijk van de rijpheid, 15 tot 25 minuten in de zacht kokende vloeistof liggen. De peren mogen lekker zacht worden, maar niet zo zacht dat ze uit elkaar vallen.
- Draai het vuur uit en laat de peren een hele nacht in het vocht staan, zodat de smaken goed in de peren kunnen trekken. Laat het deksel op de pan liggen.
- Maak de volgende dag de chocoladecake.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakplaat/vorm in en bekleed met bakpapier.
- Hak 80 g pure chocolade fijn. Snijd 75 g boter in blokjes.
- Doe de chocolade en boter in een vuurvaste kom en laat au bain-marie smelten. Roer tot een glad mengsel.
- Haal de kom van de pan en laat de inhoud afkoelen.
- Splits 2 eieren en doe ze in twee aparte kommen.
- Klop de eidooiers met 60 g fijne kristalsuiker tot een licht en romig mengsel, dat in volume verdubbeld is.
- Voeg het afgekoelde chocolade-botermengsel toe. Meng goed.
- Spatel de bloem door het mengsel.
- Klop de eiwitten stijf.
- Spatel het schuim voorzichtig en luchtig door het chocolademengsel.
- Verdeel het mengsel over de vorm en strijk glad.
- Bak de chocoladecake ca. 25-35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.
- Haal de peren uit het vocht (en bewaar dit vocht) en laat ze goed uitlekken. Hak ze in kleine blokjes/stukjes.
- Maak de mascarponecrème.
- Week de gelatine in koud water.
- Klop 3 eidooiers met 75 g fijne kristalsuiker au bain-marie tot een dikke en romige crème.
- Haal de kom van de pan en klop het mengsel koud.
- Klop de mascarpone en 25 ml amaretto door het mengsel, tot je een dikke en romige crème hebt.
- Klop de slagroom bijna stijf.
- Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: dit smelten gebeurt in een paar seconden.
- Spatel de gesmolten gelatine vlug en krachtig door het mascarponemengsel.
- Spatel er vervolgens luchtig de slagroom en ten slotte de perenblokjes door.
- Breng 50 ml van het kookvocht aan de kook meng hier het espressopoeder door.
- Bekleed een plat bord of snijplank met bakpapier of huishoudfolie en plaats hier de ringen op. Bekleed de binnenzijde van de ringen met acetaatfolie.
- Steek met de ronde uitsteker 12 plakjes uit de chocoladecake.
- Bestrijk elk plakje met het amaretto-espressomengsel.
- Leg in elke kookring een plakje cake.
- Schep ongeveer de helft van het peren-mascarponemengsel op de cakeplakjes.
- Leg een tweede cakeplakje in iedere ring op het mascarponemengsel.
- Schep hier het resterende mascarponemengsel op.
- Strijk glad.
- Dek de ringen af met huishoudfolie en plaats minstens 3 uur in de koelkast, zodat de taartjes kunnen opstijven.
- Haal de taartjes uit de koelkast. Verwijder de ringen en de folie.
- Rasp ca. 70 g pure chocolade fijn met een rasp.
- Rol de taartjes voorzichtig door de chocoladerasp en strooi wat chocoladerasp over de bovenzijde van de taartjes.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten