Sinaasappelmoussetaartjes

Sinaasappelmousse taartjes
Sinterklaas. Een feest dat draait om gezellig samen zijn, cadeautjes geven en krijgen en natuurlijk ontzettend veel snoepen. Sinterklaasavond wordt niet voor niets het heerlijk avondje genoemd, een avondje waaraan veel specifiek eten verbonden is, denk bijvoorbeeld kruid- en pepernoten, taaitaai, marsepein en borstplaat. 

Maar ook de sinaasappel mag natuurlijk niet ontbreken. Het is een traktatie waar kinderen in vroegere tijden echt dol op waren (waarschijnlijk omdat het toen nog een heel exotische vrucht was), en op veel oude prenten zie je de Goedheiligman dan ook appels en sinaasappels uitdelen. In veel Engelstalige landen is ‘an orange for Christmas’ ook nog steeds een begrip. 

Of kinderen tegenwoordig ook nog blij worden van een sinaasappel in hun schoen is maar de vraag, maar je kunt er natuurlijk ook iets lekkers mee maken en daar iedereen mee verrassen. Deze sinaasappelmoussetaartjes bijvoorbeeld: een heerlijke lichte, luchtige en frisse 5-december lekkernij. Op de bodem van brosse speculaas ligt een overheerlijke zachte sinaasappelmousse die smelt op je tong. Met behulp van deze taartjes kun je iedere avond omtoveren in een heerlijk avondje. 


Ingrediënten
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 300 ml vers sinaasappelsap
  • 530 ml slagroom
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 125 g bloem
  • 90 g boter
  • 45 g bruine basterdsuiker
  • 4 g bakpoeder
  • ½ eidooier
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 140 ml water
Extra nodig
10 ronde bakringen van 6 cm doorsnede en 3 cm hoog, huishoudfolie, bakpapier, ronde uitsteker van 6 cm doorsnee, siliconen bakvorm naar keuze (ik gebruikte de Silikomart Siliconen vorm Goutte), maatbeker, lekbak, taartrooster, paletmes
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 15-16 minuten oven, minstens 5 uur wachten


  • Week 5 blaadjes gelatine 30 minuten in ruim koud water.
  • Doe 100 ml sinaasappelsap in een steelpan. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verhit dit vervolgens al roerend tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg de overige 200 ml sinaasappelsap toe. Laat afkoelen. 
  • Klop ondertussen 400 ml slagroom samen met 75 g fijne kristalsuiker en de geraspte schil van twee sinaasappels lobbig.
  • Spatel het afgekoelde sinaasappelsap door de lobbige slagroom.
  • Vul je siliconen vorm met het mengsel. Dek strak af met huishoudfolie en plaats enkele uren in de vriezer tot volledige verharding.

  • Doe 125 g bloem samen met 90 boter, 45 g fijne kristalsuiker, 45 g bruine basterdsuiker, 4 g bakpoeder, een halve eidooier, ½ tl vanille-extract, ½ tl speculaaskruiden en een snufje zout in een kom en kneed hier een stevig deeg van.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 6 millimeter dikte. 
  • Steek met de ronde uitsteker 10 rondjes uit het deeg. 
  • Leg deze rondjes, met enige tussenruimte, op de met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de bakringen om de deegrondjes.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bodempjes in ongeveer 15-16 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de bodempjes helemaal afkoelen. 

  • Week 3 blaadjes gelatine 30 minuten in ruim koud water.
  • Breng 140 ml water met 180 g fijne kristalsuiker en 130 ml slagroom in een grote pan aan de kook.
  • Kook al roerend circa 4 minuten, tot de gelei is ingedikt.
  • Laat de gelei iets afkoelen (tot deze niet meer kookt), knijp de gelatine uit en los deze op in de warme gelei. Roer niet te hard meer door de gelei, want dan krijg je luchtbelletjes. 
  • Zeef de gelei in een maatbeker en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

  • Haal de sinaasappelmousse uit de vriezer en haal ze uit de vormpjes. 
  • Plaats ze op een rooster boven een lekbak. 
  • Giet de gelei royaal over de moussejes. Zorg ervoor dat ze in één keer helemaal bedekt worden.
  • Laat de gelei op kamertemperatuur kort opstijven.
  • Leg de sinaasappelmoussejes voorzichtig met behulp van een paletmes op de taartbodempjes.
  • Plaats de taartjes in de koelkast zodat de gelei verder op kan stijven.
  • Versier de taartjes eventueel nog naar wens.
  • Serveer. 


Reacties

  1. ik mis het zout in het recept. ik mis de sinaasappelrasp in de bereiding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten