Mascarpone-pruimentaartje

Mascarpone-pruimentaartje
 
 
“Jantje zag eens pruimen hangen, O! als eieren zo groot. ’t Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, Schoon zijn vader ’t hem verbood.” … Stiekem ben ik best wel een beetje jaloers op Jantje, want wát een genot moet het zijn om zelf verse pruimen te kunnen plukken. Helaas heb ik geen pruimenboom in mijn tuin, dus kan ik alleen maar pruimen ‘rapen’ in de bak bij de groenteboer. En dat vindt vooral de groenteboer heel leuk. Eén klein voordeel heeft dit wel: je hebt de keuze uit meerdere pruimenrassen.

Maar wat te doen met die pruimenpracht? Mijn moeder vond het een goed idee om er pruimenjam van te maken. Leuk, maar voor mij niet helemaal bevredigend. Pruimenjam is een klein beetje saai. Ik wilde er liever een pruimentaart mee maken. Ook niet echt origineel, maar wel erg lekker. Een deel van de donkerrode vruchten met sappig geel vruchtvlees zijn dus in dit overheerlijke mascarpone-pruimentaartje beland. En met succes. De combinatie van de krokante bodem, romige vulling en zoete sappige partjes pruim is er een om je vingers bij af te likken. Wat een verwennerij!


Ingrediënten
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 80 g suiker
  • 75 g boter
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 150 g mascarpone
  • 1/8 tl vanillepoeder
  • 45 g bloem
  • verse pruimen
Extra nodig
Een hoge ronde geribbelde taartvorm van 20 centimeter doorsnee met losse bodem, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 50 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom. Meng er 40 g kristalsuiker, de boter, de geraspte citroenschil, een half losgeklopt ei en een snufje zout door.
  • Meng met koele hand alles door elkaar en kneed het goed door tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de vulling.
  • Meng de mascarpone samen met het vanillepoeder en 40 g kristalsuiker door elkaar.
  • Roer er 1 ei door. Zeef er 45 g bloem boven en spatel deze erdoor.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet de taartvorm in met boter.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de vorm met het deeg, haal het overtollige deeg eraf met de deegroller en prik de bodem meerdere keren in met een vork.
  • Schenk de mascarponevulling in de taartvorm.
  • Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft weer door de helft.
  • Duw de partjes pruim in het mascarpone-mengsel.
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Verwijder de vorm en serveer.



Reacties