Koffie-walnotentaartjes

Koffie-walnotentaartjes
De herfst. Het kleurrijkste seizoen van het jaar. Spectaculaire luchten, paddenstoelen die uit de grond schieten (hoewel het er dit jaar door de droogte stukken minder zijn) en bladeren die verkleuren en op de grond dwarrelen. Het hoort allemaal bij het najaar. Zo ook het rapen van walnoten. In de vroege herfst barsten ze namelijk weer massaal uit hun bolsters. 

Nu heb ik zelf geen walnotenboom in de tuin staan, maar bij kennissen in de buurt ben ik elk jaar vrij om deze kostelijke vruchten te oogsten (gehuld in oude kleding met handschoenen, want wat geven ze een vlekken). Eenmaal schoon geschrobd en nagedroogd kun je er de meest lekkere gerechten mee maken, zoals deze koffie-walnotentaartjes. 

Twee heerlijke lichte en luchtige taartlaagjes gecombineerd met een gladde en romige botercrème, die allen verrijkt zijn met een verrukkelijk koffiearoma. Door het beslag is walnotenpoeder gemengd, wat de taartjes ontzettend rijk van smaak maakt. Het bescheiden bittertje is één van de charmes van walnoten, en deze mild-bittere smaak komt in deze taartjes uitstekend tot zijn recht. Het is de perfecte traktatie voor in dit mooie jaargetijde. 


Ingrediënten
  • 35 g walnoten + 8 halve walnoten voor de garnering 
  • 115 g donkerbruine basterdsuiker
  • 240 g boter
  • 100 g bloem
  • 2 el (4 sticks) instant-espressopoeder
  • 1 ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zuiveringszout
  • 2 eieren
  • 1 el melk
  • 250 g poedersuiker
Extra nodig
8 kookringen van 7 cm doorsnee en 5½ cm hoog, bakplaat, bakpapier, foodprocessor, spuitzak, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Verwarm de over voor op 180°C. Vet de kookringen in en bekleed ze aan de binnenzijde met een strook bakpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de kookringen op.  
  • Maal 35 g walnoten in een foodprocessor fijn.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout en 1 el espressopoeder boven een kom. Roer er de gemalen walnoten doorheen.
  • Klop in een andere kom 115 g zachte boter en 115 g donkerbruine basterdsuiker tot een romig mengsel. 
  • Klop er vervolgens de helft van de droge ingrediënten doorheen en 1 ei. Klop er daarna de andere helft van de droge ingrediënten door gevolgd door het tweede ei.
  • Klop er ten slotte 1 el melk door. 
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over kookringen en bak de taartjes ca. 20-23 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze gerezen zijn en veerkrachtig aanvoelen. 
  • Laat de taartjes een paar minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de kookringen. Plaats ze daarna op een taartrooster om helemaal af te koelen. 
  • Los 1 el espressopoeder op in 1 eetlepel kokend water. Laat afkoelen.
  • Klop 125 g zachte boter romig in een kom. Zeef er de poedersuiker boven en klop tot een glad mengsel.
  • Klop de koude espresso al kloppende bij de botercrème. Meng goed door elkaar. 
  • Snijd de taartjes horizontaal doormidden.
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de botercrème.
  • Spuit een toef botercrème op de onderste taartplakjes en leg er het tweede plakje bovenop. 
  • Spuit een toef botercrème bovenop de taartjes en druk een halve walnoot in de crème.
  • Serveer. 

Reacties