Kruidnoten pannenkoekjes

Kruidnoten pannenkoekjes
Toen ik nog in Sinterklaas geloofde was het zetten van mijn schoen altijd een spannend moment. Zou mijn schoen wel groot genoeg zijn? De zelfgemaakte tekening in de schoen of niet? Misschien iets lekkers voor Amerigo erbij? ... En dan maar hopen dat het zingen van al die liedjes niet voor niets was geweest, dat de Sint ze gehoord had en langs zou komen om iets lekkers achter te laten... En wanneer ik er dan ’s ochtends achter kwam dat hij dit had gedaan, kon mijn dag niet meer stuk. Heerlijk in alle vroegte voor het ontbijt kruidnootjes (en soms wat schuimpjes) eten, leuker kon het niet worden. 

Ik vroeg mezelf ook altijd af of Sint 's ochtends de overgebleven kruidnoten van die nacht naar binnen peuzelde, of dat hij iets lekkers met al dat snoepgoed ging maken. Ik zag hem dan al helemaal staan, daar in zijn keukentje: de mijter nog niet opgezet, de mouwen van zijn tabberd opgerold, zijn witte handschoenen uit en een groot zwaar kookboek (met rode linnen kaft en vergulde letters) opengeklapt op het aanrecht. Wat er in het sinterklaas-kookboek zou staan? Misschien wel dit recept voor kruidnoten pannenkoekjes. Een verrukkelijke lekkernij om de dag mee te beginnen. Je krijgt er gegarandeerd alle pietjes het bed mee uit. 
Het heerlijk ochtendje is gekomen, het ochtendje van Sinterklaas


Ingrediënten
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 krappe tl bakpoeder
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 165 ml karnemelk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 eieren, gesplitst
  • 100 g kruidnoten, fijn verkruimeld
Extra nodig
(2) anti-aanbak koekenpan(nen)
Tijd (ongeveer)
> 45 minuten bereiding

  • Klop het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de karnemelk, de speculaaskruiden, een snufje zout en de eidooiers in een ruime kom tot een glad beslag. 
  • Klop in een schone en vetvrije kom de eiwitten tot stijven pieken. 
  • Spatel het eiwit voorzichtig en luchtig door het pannenkoekenbeslag. 
  • Zet een grote anti-aanbak koekenpan op laag vuur. 
  • Bak in porties volle eetlepels van het beslag 3-4 minuten (beide kanten), of tot de pannenkoekjes goudbruin zijn. Bestrooi het beslag, wanneer je het net in de pan hebt gegoten, met wat verkruimelde kruidnoten.
  • Serveer de pannenkoekjes heet uit de pan of leg ze op een warm bord afgedekt met een doek.
  • Serveer de pannenkoekjes eventueel met poedersuiker of stroop.


Reacties