Mini appelvlaaitjes

Mini appelvlaaitjes
Moederdag. De dag om je moeder eens heerlijk te verwennen en in het zonnetje te zetten. Als ze dat wil tenminste, want voor mijn moeder hoeft het namelijk allemaal niet meer zo. Vroeger maakte ik haar heel blij met een ontbijtje op bed of een bos bloemen, maar toen ik dit jaar aan haar vroeg wat ze graag zou willen was haar eerste antwoord  ‘niets, wat een onzin’, om vervolgens te zeggen ‘als je dan toch iets wil geven, doe dan maar wat potgrond en geraniums’. Oke. Niet het meest spetterende moederdagcadeau ooit, maar als ze daar gelukkig van wordt, word ik dat ook. 

Maar ik weet ook dat mijn moeder altijd heel blij wordt van een lekker gebakje, dus ik weet zeker dat ik vandaag een glimlach op haar gezicht ga toveren met deze mini appelvlaaitjes met slagroom. Want wat is nu er lekkerder dan de warme geur van vers appelgebak? Daarmee maak je echt van elke dag een gezellig feestje.

Tip: de vlaaivormpjes die ik gebruikt heb, zijn te koop bij www.bouwhuis.com 

Ingrediënten
  • snuf zout
  • 250 g bloem
  • 4 g gedroogde gist
  • 50 g boter, zacht
  • 3 el suiker
  • 2 eieren
  • 100 ml melk, op kamertemperatuur
  • 650 g handappels
  • ¾ tl gemalen kaneel
  • sap van ½ citroen
Extra nodig
10 kleine vlaaivormpjes van 7,5 cm doorsnee, theedoek, bakplaat
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 ½ uur wachten

  • Strooi een beetje zout in een kom. Zeef er 250 g bloem boven.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem en strooi er 4 g gedroogde gist in.
  • Voeg 50 g zachte boter, 1 el suiker en 1 ei toe.
  • Schenk 100 ml melk op kamertemperatuur erbij en kneed met de hand, of met een mixer met deeghaken, tot een glad, soepel en luchtig deeg.
  • Kneed het deeg op een werkblad nog even goed door.
  • Plakt het deeg op dit moment nog erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. 
  • Vorm van het deeg een bal en doe het deeg terug in de kom. Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de vulling voor de vlaai.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes. Snijd de schijfjes door de helft.
  • Doe de halve schijfjes in een kom en schep ze om met 2 el suiker, ¾ tl gemalen kaneel en het sap van ½ citroen. Zorg ervoor dat de appels allemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Zet tot gebruik koel weg.
  • Kneed het deeg na het rijzen opnieuw en rol uit tot een dunne ronde lap. 
  • Snijd 10 stukken uit de lap deeg.
  • Bekleed de  vlaaivormpjes met het deeg, waarbij de helft van het deeg aan één zijde over de rand hangt. Druk het deeg goed aan.
  • Prik het deeg hier en daar in met een vork en laat nog een paar minuten rusten.  
  • Verdeel de appelschijfjes over de deegbodempjes. Druk goed aan. De appelschijfjes slinken tijdens het bakken, dus vul de vormpjes goed. 
  • Klop 1 ei los en bestrijk de randjes van het deeg met het ei. 
  • Vouw de deegflap die over de rand hangt over de appelvulling heen. Druk de randjes goed aan en verwijder het overtollige deeg. 
  • Bestrijk het deeg dun met ei en bestrooi eventueel met wat kristalsuiker.
  • Maak een paar sneetjes in de deegdekseltjes.
  • Plaats de vlaaitjes op een bakplaat en bak de vlaaitjes in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 25-30 minuten gaar. 
  • Laat de vlaaitjes kort in hun vormpjes afkoelen en schuif ze dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Serveer met licht gezoete slagroom.





Bron recept: gebaseerd op een recept van Janneke Philippi, Appeltaart

Reacties