Citroen-limoentaartjes
De citroen en limoen, twee onmisbare smaakmakers in mijn (zoete) keuken. Ik ben er echt dol op, want wat geuren ze verrukkelijk en wat zijn ze toch lekker veelzijdig. Heerlijk in hartige gerechten, en fantastisch in zoete cakejes, taartjes, koekjes en desserts. En samen smaken ze zo veel frisser dan wanneer je alleen een citroen of een limoen zou gebruiken.
Die frisheid maakt ze tot het perfecte gouden duo voor een zomerse traktatie. En omdat het weer nu eindelijk wat warmer begint te worden, besloot ik er deze zomerse taartjes mee te maken. De taartjes bestaan uit drie luchtige cakelaagjes die geuren naar limoen, met daartussen een fris & zoetzuur roomkaasglazuur dat smelt op je tong. De gekonfijte citroenschilletjes bovenop zijn de finishing touch, ze zorgen voor een licht krokantje en extra zuurtje (en zien er gewoon heel feestelijk uit). Deze zoetzure schoonheden wil je gewoon proeven!
Die frisheid maakt ze tot het perfecte gouden duo voor een zomerse traktatie. En omdat het weer nu eindelijk wat warmer begint te worden, besloot ik er deze zomerse taartjes mee te maken. De taartjes bestaan uit drie luchtige cakelaagjes die geuren naar limoen, met daartussen een fris & zoetzuur roomkaasglazuur dat smelt op je tong. De gekonfijte citroenschilletjes bovenop zijn de finishing touch, ze zorgen voor een licht krokantje en extra zuurtje (en zien er gewoon heel feestelijk uit). Deze zoetzure schoonheden wil je gewoon proeven!
Ingrediënten
- 7 citroenen
- 200 g fijne kristalsuiker + extra voor de garnering
- 2 limoenen
- 245 g boter
- 180 g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 200 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 500 g roomkaas
- 190 g poedersuiker
Extra nodig
10 bak-/kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, scherp mesje, fijne rasp, bakpapier, bakplaat, spuitzakken, taartrooster
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 1 nacht wachten
- Begin een dag van tevoren met het maken van de garnering voor de taartjes.
- Was vijf citroenen en wrijf ze droog. Schil ze vervolgens met een scherp mesje. Probeer de schillen zo lang en dun mogelijk te krijgen, en probeer te vermijden dat je het wit onder de citroenschil mee schilt: dit heeft namelijke en bittere smaak.
- Breng in een ruime pan water aan de kook.
- Leg de citroenschillen vijf minuten in het kokende water en giet ze daarna voorzichtig af.
- Herhaal het koken van de citroenschillen nog drie maal op dezelfde wijze, telkens in ruim schoon kokend water.
- Verwarm in een andere pan 200 g fijne kristalsuiker met 300 ml water. Laat de suiker al roerend zachtjes oplossen en breng het water dan aan de kook. Laat de siroop ongeveer 10 minuten inkoken.
- Voeg de citroenschilletjes toe en kook ze ongeveer 10-15 minuten zachtjes in de suikersiroop. Draai dan het vuur uit.
- Laat afkoelen en haal de schilletjes voorzichtig uit de pan. Leg ze op een vel bakpapier.
- Bestrooi de citroenschilletjes royaal met kristalsuiker en leg ze dan op een taartrooster om een nacht te drogen.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de bak-/kookringen in en bekleed de binnenzijde met een reep bakpapier. Plaats de ringen op de bakplaat.
- Rasp de schil van 2 limoenen en pers er 1 uit. Bewaar de andere geraspte limoen, deze heb je verderop in het recept nog nodig.
- Klop in een kom 150 g boter met 180 g witte basterdsuiker tot een luchtige en romige massa.
- Voeg al kloppend één voor één de 4 eieren toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.
- Klop de limoenrasp door het beslag.
- Zeef 200 g bloem en 2 tl bakpoeder boven het beslag en spatel deze er luchtig door.
- Spatel er ten slotte het limoensap door.
- Verdeel het beslag over de bak-/kookringen (dit gaat het gemakkelijkst met een spuitzak) en strijk glad.
- Bak de taartjes in ca. 20-25 goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de taartjes kort afkoelen in de ringen. Verwijder dan voorzichtig de ringen en plaats de taartjes op een rooster om helemaal af te koelen.
- Maak het glazuur.
- Rasp de schil van 3 citroenen en pers de limoen uit.
- Klop 500 g roomkaas samen met 190 g poedersuiker en 95 g zachte boter tot een glad en romig mengsel.
- Klop er de citroenschil en het limoensap door.
- Snijd de taartjes in drie lagen.
- Schep het roomkaasglazuur in een spuitzak en spuit op elke onderste taartplakje een toef glazuur. Leg hier het middelste taartplakje op en druk zacht aan.
- Spuit ook hier een toef glazuur op. Leg hier het bovenste taartplakje op en druk zacht aan.
- Spuit ten slotte een toef glazuur op het bovenste taartplakje.
- Versier de taartjes met de citroenschilletjes en plaats ze 1 uur in de koelkast, zodat het glazuur kan opstijven.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten