Slagroom-rumtaartjes

Slagroom-rumtaartjes
Of je nu jarig bent, een nieuwe baan hebt gevonden, de chocolade in de aanbieding is, of je opgevrolijkt moet worden na een fietstocht door de regen: er is altijd wel een goede reden om een taart te bakken en te eten. Het leven is immers een feestje, toch? Slingers en confetti zijn bij dit feestje optioneel, maar wanneer je ze niet in huis hebt kun je ze er ook altijd zelf bij denken. 

En wat mag er op een feestje niet ontbreken? Juist ja, je favoriete alcoholische drank. En wanneer je net als ik nooit alcohol drinkt, kun je het gebruiken om er de meest fantastische & feestelijke taarten en andere lekkernijen mee te maken. Bijvoorbeeld deze slagroom-rumtaartjes. Taartjes waarmee je elk feestje wat extra schwung geeft. 

Ze zijn gemaakt van luchtige biscuit, een romige slagroomcrème, krokante chocolade hagelslag en natuurlijk rum. De rum is niet subtiel aanwezig, maar je hoeft echt niet te wachten tot de 5 in de klok zit. Met deze taartjes is het gewoon de hele dag happy hour. Geniet ervan.  


Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 110 g (fijne) kristalsuiker + 1 el
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufjes zout
  • 45 g bloem
  • 30 g maïzena
  • 5 blaadjes witte gelatine
  • 6 el bruine rum
  • 2 eidooiers
  • 500 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • pure chocolade hagelslag
Extra nodig
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier, ronde uitsteker van 6,5 cm doorsnee, 5 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, acetaatfolie, snijplank, spuitzakken, huishoudfolie, gekarteld spuitmondje, bakkwastje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 14 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakplaat in en bekleed hem met bakpapier, laat het papier aan alle kanten overhangen. 
  • Splits 3 eieren.
  • Klop in een klein kom de eidooiers met 25 g kristalsuiker tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je garde afloopt.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 40 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker toe.
  • Schep de dooiercrème op de eiwitten en zeef hier 45 g bloem en 30 g maizena boven.
  • Spatel alles heel luchtig door elkaar. 
  • Giet het beslag op de bakplaat en strijk het glad.
  • Bak de biscuit in ca. 14 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. 
  • Haal uit de oven en laat de biscuit (met het bakpapier eraan) helemaal afkoelen op een rooster.

  • Week 5 blaadjes witte gelatine in ruim koud water.
  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met een strook bakpapier of acetaatfolie.
  • Bekleed een snijplank met een vel bakpapier en plaats hier de ringen op. 
  • Steek met de ronde uitsteker 15 rondjes uit de biscuitplak. Haal de biscuitplakjes voorzichtig los van het bakpapier. 
  • Besprenkel of bestrijk de biscuitplakjes met 4 eetlepels bruine rum. Dit gaat het gemakkelijkst met een bakkwastje.
  • Leg 5 rondjes in de kookringen. Houdt de rest nog even apart. 

  • Klop in een hittebestendige kom 2 eidooiers met 45 g kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout tot een romige crème.
  • Klop er 250 ml melk door. Verwarm dit mengsel al roerend au bain-marie tot een gebonden saus.
  • Haal de kom van de pan. Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de warme crème.
  • Klop er vervolgens 1 eetlepel bruine rum door.
  • Zet de kom in een bak met ijskoud water en klop de saus tot deze koud is.
  • Klop 250 ml slagroom met 1 eetlepel bruine rum dik lobbig.
  • Spatel de lobbige slagroom door de afgekoelde crème. 
  • Doe het mengsel in een spuitzak en spuit een deel ervan op de biscuitplakjes in de kookringen. 
  • Leg een biscuitplakje op de slagroomcrème en vul de kookringen tot bijna bovenaan met slagroomcrème (je zal een beetje crème overhouden).
  • Leg hier de resterende biscuitplakjes op en druk aan. 
  • Dek de taartjes af met huishoudfolie en laat ze minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 

  • Klop 250 ml slagroom met 1 eetlepel kristalsuiker stijf. 
  • Doe de chocolade hagelslag in een diep bord of kom. 
  • Haal de taartjes uit de koelkast en verwijder de ringen en het bakpapier/folie.
  • Bestrijk de zijkant van de taartjes met slagroom en druk hier wat hagelslag tegenaan. Je kunt de taartjes ook aan de boven- en onderzijde vastpakken en door de hagelslag rollen. 
  • Doe de resterende slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en garneer de taartjes. 
  • Versier de taartjes eventueel met chocolade-decoratie naar keuze. 
  • Serveer.

Reacties