Chocolade kruidnoten met sinaasappelcrème

Chocolade kruidnoten met sinaasappelcrème
Als er iets is dat tijdens het sinterklaasfeest absoluut niet mag ontbreken dan is het wel de kruidnoot. Zonder dit nootje is het feestje gewoonweg niet compleet. Het is een simpele, maar oh zo lekkere lekkernij. De echte sinterklaasliefhebbers onder ons bakken de kruidnoten natuurlijk zelf, met wat bloem, boter, melk, basterdsuiker en speculaaskruiden. 

En hoewel er wel degelijk verschil zit tussen een peper- en een kruidnoot, is de pepernoot tegenwoordig een verzamelnaam voor beide geworden. Het verschil? Kruidnoten zijn kleine harde, brosse minikoekjes die qua smaak het best te vergelijken zijn met speculaas. Pepernoten lijken meer op taaitaai, smaken naar anijs en zijn grilliger van vorm. Iets heel anders dus. En noem mij een taalpurist, maar ik krijg altijd de onbedwingbare betweterige behoefte om iemand te corrigeren wanneer hij of zij kruidnoten uitmaakt voor iets wat ze niet zijn. Sorry. 

Dus bij deze een recept voor de enige echte kruidnoten… met een twist. De knapperige nootjes heb ik in een chocoladejasje gehuld waarna ik twee van deze chocoladebommetjes aan elkaar geplakt heb met behulp van een romige sinaasappelcrème. Een lekkerder sinterklaascadeautje kan je niet wensen. 
Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje


Ingrediënten
  • 125 g boter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 15 g speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1 - 3 el melk
  • 375 g pure chocolade
  • 150 g witte chocolade
  • 125 g mascarpone
  • 60 ml slagroom 
  • 2 el sinaasappellikeur
  • geraspte schil van 1 grote sinaasappel
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzak
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Kneed de boter, de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout goed door elkaar. 
  • Voeg een eetlepel melk aan het beslag toe en kneed goed door tot een soepel deeg. Wanneer het deeg nog niet soepel genoeg aanvoelt, kun je nog wat extra melk toevoegen. 
  • Maak van het deeg kleine balletjes (ongeveer het formaat van een hazelnoot) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de balletjes niet tegen elkaar aan, maar laat wat tussenruimte vrij. 
  • Bak de kruidnoten in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de kruidnoten uit de oven en leg ze meteen op een rooster om af te koelen. 
  • Herhaal de vorige drie stappen totdat het deeg op is.

  • Smelt 250 g pure chocolade au bain-marie. Hak ondertussen 125 g pure chocolade fijn.
  • Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je de kom van de pan en plaats je deze op je aanrecht. 
  • Voeg de fijngehakte pure chocolade toe en laat deze smelten in de warme chocolade. Roer door tot een glad en egaal mengsel.
  • Leg een kruidnoot op een vork en dompel deze in de chocolade. 
  • Tik met je vork tegen de zijkant van de kom om de overtollige chocolade eraf te laten glijden. 
  • Laat de chocolade kruidnoot daarna voorzichtig op een stuk bakpapier glijden om te stollen.
  • Herhaal de vorige drie stappen totdat er te weinig chocolade overblijft om te dompelen.

  • Smelt 75 g witte chocolade au bain-marie of in de magnetron en versier de kruidnoten met de gesmolten chocolade. Laat de chocolade stollen.
  • Klop de mascarpone, de slagroom, de likeur en de sinaasappelrasp kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Smelt 75 g witte chocolade au bain-marie of in de magnetron en laat iets afkoelen. 
  • Klop de iets afgekoelde witte chocolade kort door het mascarponemengsel. Mocht je vulling te dik zijn, voeg dan nog een klein beetje ongeklopte slagroom toe om de vulling te verdunnen.
  • Vul een spuitzak met het mascarponemengsel en spuit dit op de helft van de kruidnoten. 
  • Druk er de andere helft van de kruidnoten tegenaan. 
  • Leg de kruidnoten kort in de koelkast, zodat de vulling op kan stijven. 
  • Serveer.

Reacties