Appeltulbandcake met kaneelglazuur

Appeltulbandcake met kaneelglazuur
De appelcake blijft dé favoriet bij ons in de familie. Het is gewoon een klassieker waar wij keer op keer heel erg blij van worden. En het fijne is dat je maar weinig ingrediënten nodig hebt om een appelcake uit je oven te toveren. Niets geen ingewikkeld gedoe. Gewoon een dodelijk simpel baksel, maar goddelijk lekker. 

Soms variëren we wat op het recept. In de herfst en winter wordt er meer kaneel gebruikt voor dat warme winterse aroma, en in de zomer wordt de kaneel vervangen door de rasp van een citroen voor een fris accent. En nu de herfst eindelijk zijn gezicht weer heeft laten zien, vond ik het de hoogste tijd om mijn keuken te vullen met de geur van huiselijk geluk. 

Het resultaat: gewoon een verrukkelijke ouderwetse tulbandcake met zachte partjes appel die de cake smeuïg houden, overgoten met een kleverig kaneelglazuur. Geluk zit echt in de kleine dingen.   


Ingrediënten
  • 1 friszure appel
  • 1 ¾ tl kaneel
  • 125 g kristalsuiker + 2 tl
  • 125 g boter
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren (L)
  • 25 ml melk
  • ½ tl vanille-extract
  • 100 g poedersuiker
Extra nodig
Nordic Ware Bundt Duet Baking Pan (of twee andere tulbandvormen met in totaal 1,2 liter inhoud)
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 40-45 minuten oven, 1 ½ uur wachten 

  • Schil de appel en snijd hem in vieren. Verwijder het klokhuis. Snijd elke kwart in vieren, zodat je 16 partjes hebt.
  • Meng 2 tl kristalsuiker met ¼ tl kaneel en strooi dit over de appelschijfjes. Hussel de appelschijfjes, zodat ze helemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Zet apart. 
  • Verwarm de oven voor op  160°C. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem er uit.
  • Klop 125 g boter met 125 g kristalsuiker tot een licht en romig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe, en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Voeg het vanille-extract toe en klop dit erdoor.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en spatel dit er luchtig door.
  • Voeg de melk toe en spatel ook deze door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de tulbandvorm.
  • Druk de appelpartjes met de bolle kant in het beslag.
  • Bak de tulband in ca. 40-45 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de tulband 30 minuten afkoelen in de vorm.
  • Stort de tulband en laat hem op een taartrooster verder afkoelen. 
  • Meng 100 g poedersuiker met 1 ½ tl kaneel. Voeg beetje bij beetje wat water toe, tot een dik glazuur ontstaat.
  • Lepel het glazuur over de tulband en laat het stevig worden.
  • Serveer.

Reacties