Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding (kleverige toffeecake)
Eerlijk is eerlijk, deze Sticky toffee pudding (kleverige toffeecake) is qua uiterlijk niet het meest aantrekkelijkste baksel wat ik dit jaar gemaakt heb. Mijn zus durfde er zelfs in eerste instantie niet eens van te proeven: ‘wat is dat daar, wat je op het aanrecht hebt staan? Dat ziet er best smerig uit’… Maar al bij de eerste hap besef je dat je een boek nooit en te nimmer op zijn kaft moet beoordelen, want wat is dit een verschrikkelijk lekkere cake! 

Het idee om deze ‘pudding’ (de Engelse benaming voor een zoet nagerecht) te maken kreeg ik dankzij Martine van het blog Duizenden1dag, het blog waar ik voor deze maand aan gekoppeld was voor de Foodblogswap. Haar recept zag er zo aanlokkelijk uit, dat het deze keer niet moeilijk kiezen was. En het resultaat is zoals gezegd fantastisch. De gepureerde dadels zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur, de melassestroop zorg voor een rijke en diepe smaak die doet denken aan de specerijen gember, kruidnagel en piment, en de saus maakt het helemaal af. Lauwwarm is de cake het lekkerst, maar ook koud is hij zeer de moeite waard. 


Ingrediënten
  • 200 g zachte gedroogde dadels, ontpit en grof gehakt
  • 1 tl zuiveringszout
  • 200 ml kokend water
  • 225 g boter, zacht
  • 3 el melassestroop
  • 350 g ruwe rietsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 150 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 ml slagroom
Extra nodig
Vierkante ovenschaal van 23 x 23 centimeter
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 35 minuten oven, 1 uur wachten

  • Doe de dadels samen met het zuiveringszout in een kom. Giet er het kokende water over. Laat de dadels 30 minuten weken. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in.
  • Klop 75 g zachte boter samen met 2 el melassestroop romig.
  • Voeg 50 g ruwe rietsuiker toe en klop goed door.
  • Klop 1 voor 1 de twee eieren erdoor. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen. 
  • Zeef 150 g bloem en 2 tl bakpoeder boven de kom en klop dit rustig erdoor, tot je een glad en dik beslag hebt. 
  • Pureer de dadels met het weekvocht tot een gladde massa. 
  • Meng de dadelpuree al rustig kloppend door het beslag. 
  • Schenk het beslag in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 35 minuten, tot een satéprikker er schoon uit komt. 
  • Maak ondertussen de saus. 
  • Smelt 150 g zachte boter, 300 g ruwe rietsuiker en 1 el melassestroop op laag vuur in een pan met dikke boden.
  • Roer rustig door tot alles gesmolten is en het een homogene massa is. 
  • Voeg de slagroom toe en draai het vuur hoog. Laat de saus 3 minuten koken en neem hem dan van het vuur. 
  • Giet ongeveer een kwart van de warme saus over de cake en plaats hem terug in de oven, tot de cake alle saus heeft geabsorbeerd en de bovenkant bubbelend heet is. 
  • Laat de cake ongeveer een half uur afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer de overige saus erbij. 

Reacties