Flaugnarde met pruimen

Flaugnarde met pruimen
De clafoutis. Echt zo’n gerecht wat het beste in de kers naar boven haalt. Nu ben ik er inmiddels achter dat hét recept voor een clafoutis niet bestaat, het is verbazingwekkend te noemen hoeveel varianten er op dit recept bestaan. De onderlinge verschillen zijn vaak groot. Voor een basic clafoutis heb je bloem, suiker, melk, eieren en kersen nodig. Bij een meer uitvoerige variant kun je bijvoorbeeld ook nog wat citroenrasp, zout, amandelmeel, slagroom, een vanille-stokje, yoghurt, sterke drank en/of poedersuiker toevoegen. 

Maar welke ingrediënten je ook gebruikt, het belangrijkste om te onthouden is dat een clafoutis eigenlijk niet kan mislukken. Helaas is het kersenseizoen inmiddels afgelopen, maar gelukkig kun je deze Franse lekkernij ook met ander fruit (of zelfs met hartige ingrediënten) maken. Alleen heet het gerecht dan officieel geen clafoutis meer, maar flaugnarde. Deze keer maakte ik hem met pruimen. En wat hebben we er met z’n allen van zitten smullen. Lauwwarm is hij het lekkerst, en met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs erbij heb een overheerlijke nazomer traktatie op tafel staan. 


Ingrediënten
  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 el vloeibare honing
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 140 g bloem
  • rijpe pruimen
Extra nodig
Lage ovenschaal van ca. 20 x 25 cm
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 35 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met boter. 
  • Doe de melk samen met de slagroom en de honing in een pan en roer door elkaar. 
  • Verwarm het mengsel al roerend, tot de honing is opgelost.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Klop in een kom de eieren, het zout en de kristalsuiker in een paar minuten tot een bleek en luchtig mengsel. 
  • Zeef de bloem erboven en spatel erdoor.  Spatel er vervolgens het melkmengsel door. 
  • Schenk het beslag in de ovenschaal. 
  • Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Snijd de helften eventueel in plakjes.
  • Leg/steek de halve pruimen of partjes pruim op/in het beslag. 
  • Bak de flaugnarde ca. 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is. 
  • Haal de flaugnarde uit de oven en laat iets afkoelen. 
  • Serveer de flaugnarde (lauw)warm en strooi er voor het serveren wat poedersuiker over. 


Reacties