Frambozenmoussetaartjes

Frambozenmoussetaartjes
Het idee om weer een baksel met frambozen te maken was eigenlijk heel logisch: over niet al te lange tijd zijn deze overheerlijke rozerode vruchtjes namelijk weer té prijzig. Ik moest mijn kans dus wel grijpen zolang mijn portemonnee de aankoop nog toe zou staan. En toen de groene bakjes eenmaal op mijn aanrechtblad stonden leek het mij ook gewoon een heel lekker idee om de nazomer in te luiden met zomerse taartjes. En wát voor een taartjes. 

Mijn proefpanel was meteen al bij de eerste aanblik enthousiast. En na de eerste hapjes zagen ze er ook nog eens intens gelukkig uit. Maar het zijn dan ook verrukkelijke taartjes. Zachte frambozenmousse, gecombineerd met luchtig amandelbiscuit en verse frisse frambozen. What’s not to like? Ik had de taartjes versierd met meringue staafjes en chocolade-hartjes, waardoor het een feestelijke en kleurrijk tafereel op het gebaksbordje werd, en de taartjes voor instant vrolijkheid zorgden. 


Ingrediënten
  • 15 g boter
  • 2  eieren
  • 115 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 g bloem
  • 70 g amandelmeel
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • frambozenlikeur (optioneel)
  • 20 verse frambozen + extra voor garnering
  • 335 g frambozen (vers of diepvries)
  • 250 ml slagroom
Extra nodig
5 kookringen van 7 cm doorsnee en 5½ cm hoog, bakplaat, bakpapier, liniaal, scherp mes, ronde uitsteker van 5½  cm doorsnee, acetaatfolie, fijne zeef, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 9 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten

  • Verwarm de oven voor 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  • Smelt 15 g boter in een steelpan of magnetron. Zet apart.
  • Splits twee eieren. Klop de twee eidooiers met 40 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker au bain-marie schuimig.
  • Klop de twee eiwitten met 45 g kristalsuiker stijf.
  • Spatel een derde van het opgeklopte eiwit door het eidooiermengsel. 
  • Meng 20 g bloem met 70 g amandelmeel en spatel dit samen met de gesmolten boter door het eidooiermengsel. Spatel daarna de rest van de stijfgeklopte eiwitten erdoor. 
  • Smeer het beslag dun uit over de met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Bak het biscuit in ongeveer 9 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het biscuit afkoelen. 

  • Week 2 blaadjes witte gelatine in ruim koud water.
  • Snijd uit de afgekoelde biscuitplak met een scherp mes 5 lange repen van 3 centimeter breed en 20,5 centimeter lang en steek met de ronde uitsteker 10 rondjes uit de biscuitplak.
  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie. 
  • Bekleed de binnenzijde van de ringen aan de onderzijde met de repen biscuit. 
  • Plaats de ringen op een met bakpapier beklede snijplank. 
  • Bestrijk de biscuitplakjes eventueel met wat frambozenlikeur.Leg in elke kookring één rond biscuitplakje. Houd de andere plakjes nog even apart.
  • Leg op elk biscuitplakje één verse framboos.

  • Pureer ca. 175 g frambozen met de staafmixer. 
  • Hang de fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt. Je hebt in totaal 125 g puree nodig.
  • Klop 250 ml slagroom met 30 g fijne kristalsuiker dik lobbig.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine door de frambozenpuree en spatel de puree vervolgens luchtig en voorzichtig door de slagroom. 
  • Doe de mousse in een spuitzak en vul er de kookringen tot aan de rand van de biscuitreep mee. Leg er vervolgens een rondje biscuit op.
  • Leg ca. 3 frambozen op elk biscuitplakje en vul de ringen daarna tot aan de rand met de resterende mousse.
  • Dek de taartjes af en laat ze minstens 3 uur opstijven in de koelkast. 

  • Week 2 blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Pureer 160 g frambozen met de staafmixer. 
  • Hang de fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine door de frambozenpuree. 
  • Bedek elk taartje met wat frambozengelei. Plaats de taartjes weer terug in de koelkast, zodat de gelei op kan stijven. 
  • Verwijder de kookringen en de folie. 
  • Garneer de taartjes met verse frambozen en andere eetbare decoratie naar keuze. 

Reacties