Skillet brownie met aardbeien

Skillet brownie met aardbeien
Brownies. Ik krijg er nooit genoeg van. De voldoening en bevrediging zijn dan ook altijd groot wanneer er een bakblik vol met deze (zelfgefabriceerde) chocolade-bommetjes voor mij op het aanrecht staat. Mijn humeur krijgt elke keer weer een ongekende boost. En gelukkig is dit baksel niet seizoensgebonden, dus of het nu vriest dat het kraakt, of de mussen uit de dakgoot vallen, er is geen excuus om deze lekkernij niet te maken. 

En omdat het nu zo zomers warm is, besloot ik een brownie met aardbeien en kokos te maken… in een skillet koekenpan. Deze skillet brownie heeft alle goede eigenschappen die een lekkere brownie moet hebben, en nog meer dan dat. 

Het grote voordeel van deze brownie boven een bakblik-exemplaar is dat je niet hoeft te wachten tot de brownie is afgekoeld voordat je hem aan kunt snijden, je kunt er meteen induiken (hoewel een beetje afkoelen geen kwaad kan, je mond zal je dankbaar zijn). Je eet de brownie met een (grote) lepel recht uit de pan. Geen gedoe en onmiddellijke bevrediging. Zo’n hap warme brownie is echt pure verwennerij, vooral als hij van binnen zo onwijs smeuïg is als dit exemplaar. En wanneer je er een bolletje vanille-ijs op serveert, lijkt het alsof je een stukje hemel in je pannetje hebt liggen. 


Ingrediënten
  • 125 g (extra) pure chocolade, fijn gehakt
  • 125 g boter, in blokjes
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 215 g fijne kristalsuiker
  • 150 g bloem, gezeefd
  • 30 g cacaopoeder, gezeefd
  • 75 g geraspte kokos
  • snufje zout
  • ca. 240 g verse aardbeien
  • kokoschips, voor erbij
  • ijs, voor erbij
  • verse aardbeien, voor erbij
Extra nodig
Skillet koekenpan van 20 ½ cm doorsnee
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 40-50 minuten oven, 15 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de skillet in met wat boter. Was de aardbeien, dep ze droog, verwijder de kroontjes en halveer ze.
  • Doe de (extra) pure chocolade samen met de boter in een hittebestendige kom. Laat deze ingrediënten au bain-marie smelten. Roer door tot een egaal bruine massa. 
  • Haal de kom van de pan met water.
  • Roer snel de eieren, suiker, bloem, cacaopoeder, geraspte kokos en een snufje zout door het chocolade-botermengsel.
  • Vouw de aardbeien door het beslag. 
  • Giet het beslag in de skillet.
  • Bak de brownie ongeveer 40-50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de brownie iets afkoelen voordat je hem serveert. Bestrooi hem voor het serveren eventueel met wat kokoschips en serveer er eventueel wat ijs en verse aardbeien bij. 

Reacties