Citroen-yoghurt tulband

Citroen-yoghurt tulband
Nadat eerder dit jaar Jamie Magazine ophield te bestaan, werd een paar maanden geleden duidelijk dat ook mijn meest favoriete food-magazine, Donna Hay Magazine, na het 100ste nummer niet meer op mijn deurmat zou ploffen. 

Ik ben al jarenlang groot fan van dit blad, want het staat altijd garant voor kwaliteit. De schitterende foto’s (waarbij het water je in de mond loopt en je hart sneller gaat slaan), de fantastische recepten (met toegankelijke ingrediënten en makkelijk te volgen technieken) en frisse en moderne lay-out maken het blad echt een feestje om te hebben. Het is echt één van de mooiste tijdschriften ter wereld, ik ben er gewoon verliefd op. Ik kan met elk exemplaar echt uren zoet zijn. 

Maar aan jaren genieten kwam vorige week een einde, want toen ontving ik het laatste exemplaar. Een ietwat treurig moment was het zeker, maar gelukkig gaat Donna Hay gewoon verder en verschijnt er binnenkort weer een boek van haar hand (Modern Baking). En natuurlijk heb ik alle magazines bewaard, dus er zijn nog genoeg recepten om een keer uit te proberen. 

Uit het allerlaatste exemplaar heb ik afgelopen weekend meteen deze citroen-yoghurt tulband gebakken. En WOW, wat was hij lekker! Hij is dankzij de frisse zurigheid van de citroenen echt de ideale traktatie voor zo’n tropische hete dag als vandaag. En met deze temperaturen is het ook niet onbelangrijk om te weten dat hij echt heel snel en eenvoudig te maken is, dus je hoeft er niet lang voor in je keuken te staan. 


Ingrediënten
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 5 grote citroenen
  • 280 g Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille-extract
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 40 g geraspte kokos
  • 250 g poedersuiker
  • 2 tl kokend water
Extra nodig
Tulbandvorm met ca. 2,4 liter inhoud, fijne rasp, zeef
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, ca. 60 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers er 2 uit. Je hebt voor de tulband 60 ml citroensap nodig. 
  • Doe de zonnebloemolie, de eieren, de citroenrasp, het citroensap, de Griekse yoghurt, het vanille-extract en de fijne suiker in een ruime kom en klop door elkaar. 
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de geraspte kokos toe en klop door elkaar tot een glad mengsel. 
  • Giet het beslag in de voorbereide tulbandvorm. 
  • Bak de tulband ongeveer 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken sateprikker er schoon uitkomt. 
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen. 
  • Pers 1 citroen uit. 
  • Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg 1 eetlepel citroensap en 2  theelepels kokend water toe. Roer door elkaar tot een glad glazuur. Is het glazuur te vloeibaar, voeg nog wat extra poedersuiker toe. Is het glazuur te droog, voeg druppelsgewijs wat extra citroensap toe. 
  • Lepel het citroenglazuur over de afgekoelde tulband en laat opstijven. 

Reacties

Een reactie posten