Baklava

Baklava
De Foodblogswap: het is elke keer weer een verrassing wat deze maandelijkse receptenruil mij brengt. Deze maand was het gelukkig (opnieuw) een hele leuke verrassing, want ik mocht iets van het blog WayMadi van Madelon maken. Madelon noemt zichzelf een multi culti foodie, en dat is duidelijk zichtbaar in de gerechten op haar blog. Zo kookt ze halal en houdt ze van experimenteren met verschillende wereldkeukens. I love it. 

De keuze voor een verrukkelijk zoet recept was niet zo moeilijk, haar baklava stak er met kop en schouders boven uit. Het water liep mij gewoon in de mond. Daarnaast is dit een zoete lekkernij die al heel lang op mijn lijstje stond om gemaakt te worden, maar het kwam er gewoon nooit van. 

Precies zoals Madelon heb ik de baklava alleen niet kunnen maken, zij gebruikt in haar recept namelijk Yufka deeg. Dit schijnt op filodeeg te lijken, maar is toch anders. En laat dit deeg nu bij geen enkele supermarkt hier in de wijde omtrek verkrijgbaar te zijn. Natuurlijk kan je Yufka deeg zelf maken, maar de warme temperaturen zorgen ervoor dat ik niet langer dan noodzakelijk in de keuken wil verblijven. Voor deze baklava heb ik dus voor makkelijk & snel gekozen en kant-en-klaar filodeeg gebruikt. Daarnaast heb ik een combinatie van pistachenoten en amandelen gebruikt en wat frisse citrusrasp toegevoegd als tegenhanger van al dat zoet. 

Van het eindresultaat kon ik onmogelijk afblijven. Ik kon zelfs niet wachten tot de baklava volledig was afgekoeld, en heb er tussentijds al wat van gesnoept. Zo lekker! Deze baklava zeer zeker vaker op tafel verschijnen. Eet smakelijk! (of zoals Madelon zou zeggen: Bil hana wa shiffa!)

Tip: de baklava was een dag na het bakken nóg lekkerder, dus als je de verleiding kunt weerstaan, wacht dan nog een dagje voordat je aanvalt. 


Ingrediënten
  • 120 g ongezouten pistachenoten
  • 30 g blanke amandelen
  • rasp van ½ citroen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 500 g rietsuiker
  • ½ limoen
  • 250 ml water
  • ½ tl vanille-extract
  • 250 g ongezouten grasboter
  • 20 vellen filodeeg
Extra nodig
Vierkante ovenschaal van 23 x 23 cm, bakkwastje, foodprocessor, scherp mes
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 30-40 minuten oven, 4 uur wachten


  • Zorg dat het filodeeg ontdooit is.
  • Maal de pistachenoten en amandelen fijn in de foodprocessor.
  • Meng er de citroen- en sinaasappelrasp door. Zet apart.
  • Doe in een pannetje de rietsuiker, de halve limoen, het vanille-extract en het water. 
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het mengsel zachtjes inkoken tot je een suikerstroop hebt. Dit duur ongeveer 5 minuten op laag vuur. Haal de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Smelt de grasboter in een steelpan. 
  • Vet de ovenschaal goed in.
  • Leg het eerste vel fildodeeg in de ovenschaal. Boter dit vel in tot het helemaal beboterd is, er mag geen droog stukje meer te zien zijn. 
  • Leg er het volgende vel filodeeg op en boter ook dit weer goed in. 
  • Herhaal dit tot je de helft van het filodeeg (dus 10 vellen) op hebt gemaakt. 
  • Verdeel het notenmengsel over het deeg en laat aan de randen een beetje ruimte vrij, dit voorkomt dat het notenmengsel in de oven aanbrandt. 
  • Leg een vel filodeeg op een schoon vlak en boter dit goed in. Leg dit vel omgekeerd (dus met de beboterde kant naar beneden) op de laag nootjes. Boter het vel nu verder in. Leg er het volgende vel filodeeg op en boter ook dit weer goed in. 
  • Herhaal dit tot je al het filodeeg op hebt gemaakt. 
  • Snijd met een scherp mes de baklava voorzichtig (!) in vierkantjes of ruitjes. Zorg ervoor dat je alle laagjes filodeeg goed doorsnijdt. 
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de baklava ongeveer 30 tot 40 minuten. Als het deeg een mooie goudbruine kleur heeft gekregen is je baklava klaar. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en giet er voorzichtig het suikerwater overheen. Zorg dat je geen stukjes mist (ik heb niet al het suikerwater gebruikt).
  • Laat de baklava volledig afkoelen. 
  • Serveer. 


Reacties