Limoentaartjes met frambozen & meringue

Limoentaartjes met frambozen & meringue
Ik ben echt dol op limoenen. Deze kleine citrusvruchten zijn (gelukkig) jaarrond verkrijgbaar en een fantastische smaakmaker die onmisbaar is in elke (zoete) keuken. Door de verfrissende smaak krijgen baksels meteen een zomers tintje en haal je het hele jaar door de zon in huis. 

Gelukkig is mijn proefpanel ook dol dit groene vruchtje. Dus ze vonden het helemaal niet erg dat ik na de limoen-meringue taartjes van een paar weken geleden weer taartjes met limoen en meringue op het menu had staan. Twee keer limoentaartjes in korte tijd, maar twee keer verschillend. 

Wat ze nu zo lekker maakt? De krokante taartbodempjes hebben een heerlijke chocoladesmaak en zijn gevuld met een romige limoen curd en zachte limoencrème. Het maakt de taartjes heerlijk fris, lekker zoet-zuur en het luchtige eiwitschuim maakt ze helemaal af. Nog een paar verse roze-rode frambozen bovenop met een partje limoen, en je hebt een overheerlijk zomers taartje op tafel staan. Dat wordt smullen!


Ingrediënten
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 500 g boter, zacht
  • 10 limoenen + extra voor garnering
  • 670 g fijne kristalsuiker
  • 90 g ei
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 250 g bloem
  • 60 g cacaopoeder
  • 3 eiwitten 
  • 30 ml water 
  • snufje wijnsteenzuur 
  • verse frambozen
Extra nodig
10 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnee en 2 cm hoog, huishoudfolie, bakpapier, bakplaat, ronde uitsteker van 11 ½ cm doorsnee, fijne rasp, staafmixer, spuitzakken, spuitmondje, gasbrandertje, suikerthermometer
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20 minuten oven, 1 nacht wachten

  • Begin een dag van tevoren met het recept. 
  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Doe 175 g zachte boter (in blokjes gesneden) in een kom. Zet apart.
  • Rasp de schil van 6 limoenen. Pers de limoen uit en weeg 125 g gram sap af.
  • Breng het limoensap met 65 g fijne kristalsuiker aan de kook.
  • Klop 90 g ei met 90 g fijne kristalsuiker los.
  • Giet het warme sap in een dun straaltje bij het eimengsel. Klop goed door elkaar en giet terug in de pan. 
  • Breng de crème op laag vuur aan de kook. Kook ca. 5 minuten, onder voortdurend roeren om te voorkomen dat de crème aanbrandt.
  • Haal de crème van het vuur, laat iets afkoelen. Knijp de gelatine uit en roer deze door de crème.
  • Giet de crème over de blokjes boter. Laat even staan zodat de boter kan smelten. Roer goed door.
  • Voeg de limoenrasp toe en meng het mengsel met een staafmixer.
  • Dek de crème af met huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven. 

  • Maak de limoen curd.
  • Rasp de schil van 4 limoenen en pers ze uit. Je hebt 100 ml sap nodig. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes te verwijderen. 
  • Doe de limoenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom. 
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten. 
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het limoensap toe. Roer dit goed door het mengsel. 
  • Klop 2 eieren en 1 eidooier los in een kommetje en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door. 
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken. 
  • Als de limoen curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af. 
  • Giet de limoen curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie. 
  • Laat de curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in. 

  • Maak op de dag zelf de taartbodempjes.
  • Roer 200 g zachte boter met 100 g fijne kristalsuiker glad. Meng er 1 ei door.
  • Zeef 250 bloem en 60 g cacaopoeder boven een andere kom en meng deze ingrediënten door elkaar met een garde. Roer dit bloem-mengsel met de mixer op de laagste stand door het boter-mengsel. 
  • Kneed alles vervolgens met de hand kort door, totdat je een soepel deeg hebt. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de ringen op de bakplaat. 
  • Kneed het deeg weer enigszins soepel en rol het uit tot een ronde plak van ca. 3 millimeter dik. 
  • Steek met de ronde uisteker cirkels uit het deeg en bekleed hier de ringen mee. Druk goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodems.
  • Bak de taartbodempjes 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodempjes afkoelen.

  • Vul de taartbodempjes met wat limoen curd. 
  • Haal de crème uit de koelkast en klop goed door.
  • Vul een spuitzak met de crème en spuit deze in de taartbodempjes. 
  • Plaats de taartjes in de koelkast, zodat de crème iets op kan stijven. 

  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de meringue op de taartjes. 
  • Schroei de bovenkant lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Versier de taartjes met verse frambozen en een partje limoen.




Bron recept limoencrème: Petit Gâteau Kleine taartjes

Reacties