Citroencake met maanzaad

Citroencake met maanzaad
 

Of het nu buiten pijpenstelen regent of de zon stralend & warm schijnt, van sommige baksels krijg je gegarandeerd de zomer in je hoofd. En deze citroencake met maanzaad is zo’n baksel. En met het mooie zomerse weer van dit weekend (en komende week) is deze frisse cake echt een perfecte keus. 

De geraspte citroenschil en het citroensap geven de cake een aangenaam verfrissend accent mee, de ricotta maakt de cake heerlijk smeuïg en vol van smaak en het maanzaad voegt een knapperige smaak toe en geeft een prachtig effect wanneer je de cake in dikke plakken snijdt. En als kers op de taart is hij ook nog eens heel simpel om te maken. Wel zo handig als je meer zin hebt om buiten te zijn dan in de warme keuken te staan. Geniet ervan! 


Ingrediënten

  • 2 grote citroenen
  • 190 g patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 4 el maanzaad
  • 190 g boter
  • 190 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (L)
  • 25 ml melk
  • 80 g ricotta
Extra nodig
Cakeblik van 20 x 10 cm, bakpapier, citrusrasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 50-60 minuten oven, 1 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de cakevorm in en bekleed deze aan de binnenzijde met bakpapier.
  • Rasp de schil van de 2 grote citroenen en pers er 1 uit. Zet apart.
  • Zeef boven een kom 190 g bloem met 1 tl bakpoeder en ¼ tl zout. Roer door elkaar met een garde.
  • Voeg 4 el maanzaad toe en roer door. Voeg ten slotte de citroenrasp toe en roer nogmaals goed door. Zet apart.
  • Klop in een andere kom 190 g zachte boter met 190 g fijne kristalsuiker tot een lichte en romige massa.
  • Voeg 1 voor 1 de drie eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. Vergeet niet de zijkanten van de kom schoon te schrapen.
  • Voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan het boter-suikermengsel. Klop het mengsel na elke toevoeging op lage snelheid door.
  • Voeg na de tweede portie droge ingrediënten 25 ml melk en 80 g ricotta toe.
  • Klop het mengsel op matige snelheid tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in het cakeblik en vul het blik voor ca. 2/3.
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 50-60 minuten gaar of tot hij terug veert als je er zachtjes op drukt en een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uitkomt.
  • Maak terwijl de cake in de oven staat de citroensiroop.
  • Verwarm 3 el citroensap en 30 g kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is.
  • Haal de cake uit de oven en schenk het warme sap over de warme cake in de vorm.
  • Laat de cake nog even in het cakeblik zitten en laat hem dan volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer. 



 

Bron recept: Tarek Malouf, The Hummingbird Bakery Cake Days

Reacties