Aardbeientaart

Aardbeientaart
 

Volgende week zondag is het Moederdag. Dé dag om je (schoon)moeder heerlijk in het zonnetje te zetten en te laten zien hoe blij je met haar bent. Een ontbijtje op bed, een leuk kaartje, een fleurige bos bloemen en/of lief cadeautje mag daarbij niet ontbreken. 

Ik heb het geluk dat mijn moeder nog steeds dichtbij is, en ik verwen haar veel vaker dan alleen op deze speciale feestdag. Het hele jaar door mag haar bestaan gevierd worden. Dit jaar viert ze Moederdag ook als trotse grootmoeder van inmiddels 6 kleinkinderen (mijn beide zussen hebben elk 3 kinderen). Mijn schoonmoeder viert deze dag voor de eerste keer als oma, mijn schoonzusje is in november bevallen van een tweeling. Moederdag wordt voor hen dit jaar extra speciaal & liefdevol. En omdat liefde nu eenmaal door de maag gaat, denk ik dat je moeders geen leuker & lekkerder cadeau kunt geven dan een zelfgebakken lekkernij. 

Met deze aardbeientaart zet je echt een cadeau vol liefde op tafel. Een krokante bodem met romige banketbakkersroom (met basilicum), met daarop een frisse aardbeienbavarois, toeven slagroom met mascarpone en verse sappige aardbeien. Heerlijk genieten. 

 

Aardbeientaart
  

Ingrediënten

  • 2 ½ blaadje witte gelatine (4,2 gram)
  • 125 g verse aardbeien + extra voor garnering
  • 2 el aardbeienlikeur
  • 5 eidooiers
  • 25 g water
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • 20 g poedersuiker
  • 210 g boter, zacht
  • 105 g witte basterdsuiker
  • 105 g lichtbruine basterdsuiker
  • 8 ½ g bakpoeder
  • zout
  • zuiveringszout
  • geraspte schil van 1 ¼ citroen
  • 145 g Zeeuwse bloem
  • 145 g patentbloem
  • 5 grote basilicumblaadjes
  • 250 ml melk
  • 2 el maïzena
  • 250 g mascarpone
Extra nodig
Ronde taartring van 16 cm Ø, ronde taartring van 20 cm Ø, acetaatfolie, huishoudfolie, bakpapier, bakplaat, fijne zeef, citrusrasp, spuitzak, spuitmondje, staafmixer
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 18 minuten oven, 5 uur wachten

  • Maak de aardbeienbavarois.
  • Week 2 ½ blaadje witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Bekleed een snijplank of vriesbestendig bord met bakpapier of folie.
  • Plaats hier een ronde taartring van 16 cm Ø op. Bekleed de binnenzijde van de ring met acetaatfolie.
  • Pureer 125 g aardbeien met een staafmixer.
  • Hang een fijne zeef boven een kom en schenk de aardbeienpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Meng 2 el aardbeienlikeur door de puree. Zet apart.
  • Doe 2 eidooiers in een kom.
  • Breng 25 ml water samen 25 g fijne kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook.
  • Kook ongeveer 1 minuut door.
  • Giet de kokendhete siroop op de eierdooiers en klop ze wit en romig op.
  • Spatel de aardbeienpuree erdoor.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker bijna stijf.
  • Klop 1 eiwit met 20 g poedersuiker tot stijve pieken.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het aardbeienmengsel.
  • Spatel het eiwit en daarna de slagroom luchtig door het aardbeienmengsel.
  • Giet ca. ¾ van de aardbeienbavarois in de ring.
  • Dek af en plaats in de vriezer tot volledige verharding.

  • Maak het taartdeeg
  • Meng 210 g zachte boter met 105 g witte- en 105 g lichtbruine basterdsuiker.
  • Meng er 8 ½ g bakpoeder, een snuf zout, een snuf zuiveringszout en de geraspte schil van 1 citroen door.
  • Meng er 145 g Zeeuwse bloem en 145 g patentbloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

  • Maak de banketbakkersroom.
  • Doe 250 ml melk met 5 grote basilicumblaadjes in een steelpan. Breng de melk op laag vuur langzaam aan de kook.
  • Draai het vuur uit als de melk kookt en laat 30 minuten trekken.
  • Klop 2 eidooiers met 75 g fijne kristalsuiker en 2 el maïzena door elkaar tot een papje.
  • Giet de melk door een zeef op het maïzenamengsel.
  • Klop goed door elkaar.
  • Giet het melkmengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat de room op laag vuur, onder voortdurend voorzichtig roeren, 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaats vinden.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 1 centimeter dik.
  • Druk met de taartring van 20 centimeter doorsnee een passende deegplak uit het deeg. Het restant van het deeg kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat en plaats er de taartring omheen.
  • Klop de banketbakkersroom los en spuit deze op de deegplak. Houd 2 centimeter van de rand vrij.
  • Bak de bodem ca. 18 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de taartring meteen na het bakken en laat de bodem afkoelen.
  • Plaats de afgekoelde taartbodem op een taartschaal.
  • Haal de aardbeienbavarois uit vriezer, verwijder de vorm en de folie en plaats de bavarois in het midden van de taartbodem.

  • Klop 250 g mascarpone met 125 ml slagroom, 25 g fijne kristalsuiker en de geraspte schil van ¼ citroen tot een dikke en romige crème.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de crème en spuit toeven op de bavarois.
  • Snijd verse aardbeien in dunne plakjes en plaats deze op de taartbodem tegen de aardbeienbavarois.
  • Garneer de taart verder naar wens met verse aardbeien en stukjes basilicumblad.


Reacties