Gangmakers


Gangmakers
 

Zelf koekjes bakken. Het is eigenlijk gewoon het leukste wat er is. Niet dat ik iets tegen koekjes uit de winkel heb, maar ze kunnen niet tippen aan de exemplaren die je zelf bakt (hoe mislukt deze ook mogen zijn). Lekker vers uit eigen oven gaat boven alles. En een keer een nieuw koekje uitproberen is natuurlijk helemaal leuk. 

Deze week ben ik aan de slag gegaan met een recept voor gangmakers. Heerlijke koeken (over koekjes kan je niet meer spreken) bestaande uit een dun laagje koekdeeg met daarop een laag luchtige cake die afgedekt wordt met een krokant laagje pure chocolade (en lijntjes witte chocolade in mijn geval). In het midden van de cakelaag zit een frisse klodder frambozenjam verstopt. Deze koeken zijn echt de perfecte traktatie voor bij een kop koffie of thee. In mijn koektrommel waren ze dan ook geen lang leven beschoren. 

 

Gangmakers

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 200 g boter
  • 120 g ei
  • frambozenconfiture
  • 100 g patentbloem, gezeefd
  • rasp van ½ limoen
  • 200 g pure chocolade
  • 50 g witte chocolade
Extra nodig
12 bak/rondoringen van 6 cm doorsnee, ronde uitsteker van 6 cm doorsnee, huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, spuitzak
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20 minuten oven, 2 uur wachten

  • Meng 150 g bloem met 50 g fijne kristalsuiker en een snuf zout door elkaar.
  • Voeg 100 g boter en 20 g ei toe.
  • Kneed alles kort door elkaar tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de ringen op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 2-3 mm dikte.
  • Steek met de ronde uitsteker 12 rondjes uit het deeg en leg deze deegplakjes in de ringen.
  • Breng in het midden van elk deegplakje een flinke dot frambozenjam aan (met een theelepel of met een spuitzak). Zet apart.

  • Maak het cakebeslag.
  • Verwarm 100 g ei met 100 g fijne kristalsuiker en de limoenrasp in een pannetje tot 37°C.
  • Doe het mengsel in een kom en klop luchtig op, tot een licht beslag.
  • Smelt ondertussen 100 g boter tot hij bijna kookt.
  • Spatel, als de eieren voldoende luchtig zijn opgeklopt, 100 g patentbloem door het beslag.
  • Voeg vervolgens de gesmolten boter toe en spatel ook deze erdoor.
  • Vul een spuitzak met het beslag en vul de ringen voor driekwart.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koeken in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en verwijder de ringen.

  • Tempereer 200 g pure chocolade.
  • Doop de koeken met de bovenzijde in de pure chocolade, zodat deze bedekt zijn met een dun laagje.
  • Smelt vervolgens 50 g witte chocolade.
  • Garneer de gangmakers met dunne lijntjes witte chocolade.
  • Laat de chocolade uitharden.
  • Serveer.


Gangmakers





Bron recept: gebaseerd op een recept van Robèrt van Beckhoven (Meesterlijk van Robèrt nr. 27 2021)

Reacties

  1. Hallo, hoe hoog moeten de vormpjes zijn, de mijne zijn denk ik 3 cm hoog, is dat te laag om de gangmakers te maken..

    Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Hilda,
      De ringen die ik gebruik zijn ook 3 cm hoog, dus die van jou zijn prima!
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten