Træstammer (Deense boomstammetjes)

Træstammer (Deense boomstammetjes)

Soms heb ik van die dagen dat ik zin heb in iets lekkers dat ik snel in elkaar kan flansen omdat ik die dag even geen zin heb om lang in de keuken te staan. Op zo’n momenten komen left-overs perfect van pas, een deel van het werk heb je dan immers al gedaan. Met de left-over chocoladecake die ik nog had liggen, heb ik recentelijk deze Deense træstammer gemaakt. Echt een verrukkelijke, en redelijk machtige, traktatie die heel makkelijk is om te maken.

De heerlijke smeuïge vulling bestaat uit overgebleven cake, gemengd met wat marsepein, pure chocolade, frambozenjam en een beetje rum. Deze vulling omhul je met een dun laagje marsepein, waarvan je de uiteinden in de chocolade doopt. Je kan verschillende soorten cake gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar chocoladecake omdat dit heerlijk samengaat met de chocolade die aan de vulling wordt toegevoegd... en omdat ik nu eenmaal een chocoholic ben. 


Ingrediënten

  • 450 g left-over chocoladecake
  • 500 g blanke marsepein
  • 300 g pure chocolade
  • 1 el frambozenjam
  • 2 el bruine rum
Extra nodig
Foodprocessor, snijplank, rasp, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 2 uur wachten

  • Smelt 100 g pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Rasp 100 g blanke marsepein.
  • Snijd (of breek) de cake in kleinere stukken en doe deze in de kom van een foodprocessor.
  • Voeg de geraspte marsepein, de gesmolten chocolade, 1 el frambozenjam en 2 el bruine rum toe.
  • Laat de foodprocessor draaien tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en een plakkerig deeg vormen.
  • Rol het deeg in 2 lange ronde staven van ongeveer 40 cm lang.
  • Bekleed een snijplank met huishoudfolie en leg hier de staven op. Dek ze af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot ze stevig zijn geworden.
  • Rol de resterende marsepein op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een dunne grote lap. Je kan de marsepein ook tussen twee vellen bakpapier uitrollen.
  • Verdeel de lap in tweeën.
  • Leg de chocoladecakerollen op de marsepein en rol ze strak in de marsepein. Zorg ervoor dat de naad aan de onderzijde van de rol zit.
  • Snijd de rollen in stukken van ongeveer 5 cm lang.
  • Smelt 120 g pure chocolade au bain-marie. Hak 80 g pure chocolade fijn.
  • Haal de gesmolten chocolade van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is.
  • Bekleed een snijplank met bakpapier.
  • Doop één uiteinde van elk boomstammetje in de chocolade en laat uitharden op het bakpapier.
  • Zodra je de laatste hebt gehad, begin je opnieuw met het eerste boomstammetje maar dip je nu het andere uiteinde in de chocolade.
  • Laat de chocolade uitharden.
  • Serveer.

Reacties