Amandelspeculaas

Amandelspeculaas

In bijna elke Nederlandse koektrommel heeft denk ik wel ooit een speculaasje gelegen. We eten deze lekkernij dan ook graag het hele jaar door. En hoewel ik een speculaasje in de lente- en zomermaanden niet te versmaden vind, blijft het toch een beetje een seizoensproduct. Pas wanneer de bladeren van de bomen vallen, herfststormen rond het huis gieren en het buiten druilerig & koud is, voel ik de drang om zelf speculaas te gaan bakken. 

En nu het heerlijk avondje weer met rasse schreden dichterbij komt, is er geen beter moment om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Want wat is het feest van Sinterklaas nu zonder deze decembermaand-delicatesse? Voor deze amandelspeculaas ben ik aan de slag gegaan met een recept uit Juliette’s Speculoos. Het resultaat is echt verrukkelijk: lekkere kruidige en krokante speculaasjes bomvol amandelschaafsel. Ze happen echt heerlijk weg. 

 

Amandelspeculaas

Tip: met dit recept kun je zo’n 60-65 speculaasjes bakken – op de foto is de speculaas redelijk licht van kleur. Bij deze speculaas had ik (veel) minder speculaaskruiden gebruikt. Uiteindelijk heb ik de speculaas opnieuw gebakken, met meer kruiden, en was ik meer (zeer) tevreden over het resultaat.

Ingrediënten

  • 330 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 330 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 1/2 el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 2 eieren (L)
  • 4 g bakpoeder
  • 475-500 g Zeeuwse bloem
  • 250 g amandelschaafsel

Extra nodig
Huishoudfolie, bakplaat, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 12-14 minuten oven, 1 nacht wachten

  • Doe 330 g roomboter in een kom. Voeg 330 g lichtbruine basterdsuiker, 2 tl gemalen kaneel, 2 1/2 el speculaaskruiden en een snuf zout toe. Kneed door elkaar.
  • Voeg 2 eieren toe en kneed deze erdoor.
  • Zeef 4 g bakpoeder en 475 g Zeeuwse bloem boven een andere kom en roer met een garde door elkaar.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en kneed erdoor. Als het deeg te plakkerig blijft, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Kneed tot slot voorzichtig 250 g amandelschaafsel door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 3 delen en rol elk deel tot een staaf van ca. 18 cm lang en 4-5 doorsnee.
  • Verpak de deegrollen in huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast rusten.


  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de deegrollen in plakken van 4-5 mm dikte en leg de plakken op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Bak de koeken ongeveer 12-14 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De baktijd hangt af van de dikte van de koek.
  • Laat de amandelspeculaas afkoelen op de bakplaat. De speculaas is nog zacht als ze net uit de oven komt en wordt pas hard bij het afkoelen.
  • Bewaar in een luchtdichte verpakking.

 

Reacties