Kruidnotenlikeur
Wat zal het gisteren voor menig kind een spannende dag zijn geweest: Sinterklaas meerde met zijn stoomboot weer aan in ons land. De tijd van strooigoed, het zetten van de schoen en het krijgen van cadeautjes is weer officieel aangebroken.
Voor onze Goedheiligman betekent het een paar drukke weken waarin hard gewerkt moet worden. Aan het einde van elke lange en vermoeiende (thuis)werkdag ploft hij vast en zeker in zijn herenkamer neer in zijn leren Chesterfield fauteuil. En daar zit hij dan: de mijter af, schoenen uit, de mouwen van zijn tabberd opgerold, zijn witte handschoenen op tafel en de sloffen aan. Heerlijk ontspannen geniet hij van de warmte van het knapperend haardvuur en het glaasje kruidnotenlikeur in zijn hand. Zelfgemaakte kruidnotenlikeur wel te verstaan, want dit is verrassend simpel zelf te maken.
Het recept voor deze likeur las ik in 2013 al in het geweldige kookboek ‘Maak van de noot een deugd’, maar het duurde vervolgens nog zeven jaar voordat ik ermee aan de slag ging. Zonde natuurlijk, want het eindresultaat is echt heel erg lekker. Niet alleen om zo te drinken tijdens een heerlijk avondje, maar ook als smaakmaker voor in de keuken. Op sinterklaasavond zullen we er in ieder geval een toost mee uitbrengen op die lieve Sint. Proost!
Ingrediënten
- ½ liter jonge jenever (of wodka)
- ca. 175 g kruidnoten
- 200 ml water
- 500 g rietsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
Fles, trechter, netel/kaasdoek
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 6 weken wachten
- Druk ca. 175 g kruidnoten door de opening van de fles jonge jenever (of wodka) naar binnen.
- Plaats de fles ongeveer zes weken op een donkere plaats.
- Schud de fles af en toe flink heen en weer, zodat de smaken goed kunnen mengen. Na verloop van tijd ziet het goedje er behoorlijk smerig uit, maar dit hoort zo.
- Wanneer de kruidnotensmaak goed in de drank is getrokken is het tijd om de kruitnotendrab eruit te zeven.
- Giet de drank door de kaasdoek in een andere fles of kom. Het duurt even voordat alle vloeistof door het doek is, dus heb geduld.
- Maak nu de suikersiroop. Doe 500 g rietsuiker samen met 200 ml water in een pan met dikke bodem.
- Breng het geheel al roerend aan de kook.
- Roer door tot alle suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Meng de suikersiroop met de kruidnotendrank.
- Giet met behulp van de trechter in een mooie fles.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten