Kruidnoten crème brûlée

Kruidnoten crème brûlée

Van kruidnoten en een chocoladeletter in je schoen, tot een tafel vol hapjes op pakjesavond. Wanneer het gezelligste familiefeest van het jaar begint, vliegt er weer allerhande lekkers om je oren. Het is echt een tijd waarin volop gesnoept wordt, ook door diegene die te oud zijn om hun schoen te mogen zetten. 

Op sinterklaasavond eten mijn familie en ik ook altijd onze buikjes rond. Het begint met een rondje gourmetten, of soep met pasteitjes en andere lekkernijen, waarna we allemaal op de bank ploffen om de cadeautjes uit te pakken. De salontafel puilt dan uit van de bakjes met kruidnoten en ander strooigoed, marsepeinen figuurtjes, taaitaai, speculaasjes, stukjes banketstaaf en chocolade munten. Mijn moeder zorgt er wel voor dat we niets te kort komen. 

Inmiddels is het ook traditie dat ik voor het sinterklaastoetje zorg. En met deze kruidnoten crème brûlée wordt het ‘heerlijk avondje’ ook echt een heerlijk avondje. Onder het krokante karamellaagje gaat een verrukkelijke romige (en machtige) kruidnoten-custard schuil, je ramequin heb je echt in mum van tijd leeg gelepeld. Dus of je nu zoet of stout geweest bent dit jaar, sinterklaasavond wordt hiermee een gegarandeerd succes.



Ingrediënten

  • 350 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • 75 g kruidnoten
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers (L)
  • 40 g kristalsuiker
  • 6 el speculaas-/kruidnotenlikeur
  • rietsuiker

Extra nodig
4-6 ramequins / crème brûlée schaaltjes, braadslee, foodprocessor, crème brûlée brander, huishoudfolie, zeef
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 30 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 140°C. Kook water in een waterkoker (of fluitketel/pan).
  • Doe 350 ml slagroom samen met 150 ml volle melk in een steelpan.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de vloeistof in de steelpan.
  • Maal 75 g kruidnoten fijn in de foodprocessor. Voeg ook de kruimels toe aan de vloeistof in de steelpan.
  • Breng het mengsel onder af en toe roeren tegen de kook aan, maar laat het niet koken.
  • Klop in een ruime kom 4 eidooiers (L) met 40 g kristalsuiker en 2 eetlepels speculaas-/kruidnotenlikeur enkele minuten op hoge snelheid door elkaar, tot een romig mengsel. Voeg de overige 4 eetlepels likeur toe en klop deze erdoor.
  • Voeg het warme slagroom-kruidnotenmengsel toe en klop dit kort, maar goed, door elkaar.
  • Giet het mengsel door een zeef in een tweede kom.
  • Schenk het mengsel in de ramequins en plaats deze in de braadslee (of ovenschaal).
  • Schenk het kokende water in de braadslee tot op hoogte van de crème.
  • Plaats de braadslee voorzichtig in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Gaar de crème in ongeveer 30 minuten. De crème is gaar als hij enigszins vast is, maar nog wel een beetje ‘wobbly’.
  • Laat de crèmes helemaal afkoelen.
  • Dek de crèmes af met huishoudfolie en plaats in de koelkast, het liefst de hele nacht.
  • Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met een dun laagje rietsuiker, en brand de suiker met de crème brûlée brander.
  • Serveer. 

 

 

 

Reacties