Karamelbavaroistaartjes met pecannoten & ahornsiroop
Door de coronamaatregelen speelt bijna ons hele leven zich thuis af. En nu de feestmand weer op het punt staat te beginnen, voel ik nog meer behoefte om het in huis extra gezellig te maken. Normaal gaat gezelligheid deels samen met aangenaam gezelschap, maar de fijne sfeer moet dit jaar op een andere manier gecreëerd worden.
In tegenstelling tot veel andere Nederlandse huishoudens blijft bij ons de kerstboom in ieder geval nog even buiten de deur, die mag pas naar binnen als de Goedheiligman weer vertrokken is. Maar de kaarsen zijn inmiddels al bijna niet meer aan te slepen en het dekentje voor op de bank is enige tijd geleden alweer van zolder gehaald. Want om eerlijk te zijn, wanneer ik mezelf lekker knus kan nestelen in een warme cocon op de bank met een goed boek/film/serie en voldoende comfort food voor het grijpen ben ik al dik tevreden.
En hoewel een overheerlijke stamppot voor mij ook al comfort food kan zijn, hield ik recentelijk wel een heel erg gelukzalig gevoel over aan het eten van deze karamelbavarois taartjes met pecannoten & ahornsiroop. Ze gaven echt een boost aan mijn humeur. De krokante taartbodempjes zijn gevuld met wat pecannotenspijs en een zachte ahornsiroopmousse, met daarop een romige karamelbavarois die smelt op je tong en die overgoten is met een glanzend karamelglazuur. Als finishing touch zijn ze versierd met een chocolade esdoornblad. Met elke hap proef je de herfst en creëer je een heerlijk verwenmomentje voor jezelf, waarin je alle corona-ellende even kunt vergeten.
Tip: met dit recept heb ik 10 ronde taartjes van 6 cm doorsnee en 6 vierkante taartjes van 6x6 cm gemaakt – de silicone bakvorm die ik gebruikt heb is de Pavoflex Siliconen Vorm rond Ø60x20mm – de esdoornbladeren heb ik gekocht bij Bouwhuis.com
Ingrediënten
- 12 blaadjes witte gelatine
- 500 g fijne kristalsuiker
- 950 ml slagroom
- 1 ½ ei
- 4 eidooiers
- 100 g pecannoten
- 100 g kristalsuiker
- geraspte schil van ¼ citroen
- 210 g boter
- 90 g witte basterdsuiker
- 90 g lichtbruine basterdsuiker
- 9 g bakpoeder
- snuf zout
- snuf zuiveringszout
- 290 g bloem
- 3 eidooiers
- 120 ml ahornsiroop
- 20 g maïzena
Extra nodig
Ca. 16 bakringen, siliconen bakvorm(en), huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, rooster, lekbak, paletmes, foodprocessor, maatbeker
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 18 minuten oven, minstens 6 uur wachten
- Maak de karamelbavarois.
- Week 4 ½ blaadje witte gelatine in 70 g koud water. Zet apart.
- Doe 150 g fijne kristalsuiker samen met 50 g water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook zonder te roeren (!) tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft (ca. 180-185°C).
- Breng ondertussen in een andere steelpan 150 ml slagroom aan de kook.
- Blus de karamel af met de kokendhete slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
- Laat de karamel afkoelen.
- Klop 1 ei, 4 eidooiers en 50 g fijne kristalsuiker au bain-marie op.
- Haal de pan van het vuur en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
- Verwarm de gelatine tot deze is gesmolten.
- Meng de gesmolten gelatine door de opgeklopte eieren.
- Spatel de afgekoelde karamel erdoor.
- Klop 350 ml slagroom lobbig. Spatel de slagroom door het karamelmengsel.
- Vul de siliconen bakvorm(en) met de karamelbavarois.
- Dek af met huishoudfolie en plaats in de diepvries tot volledige verharding.
- Maak de pecannotenspijs.
- Doe 100 g pecannoten met 100 g kristalsuiker en de geraspte schil van ¼ citroen in een foodprocessor en hak alles fijn.
- Voeg ½ los geklopt ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.
- Dek de spijs af en plaats tot gebruik in de koelkast.
- Maak de taartbodempjes.
- Klop 210 g zachte boter met 90 g witte- en 90 g lichtbruine basterdsuiker door elkaar.
- Meng er 9 g bakpoeder, een snuf zout en een snuf zuiveringszout door.
- Meng er vervolgens 290 g bloem door.
- Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8-9 millimeter dikte.
- Steek ca. 16 plakjes uit het deeg.
- Leg de deegplakjes in de bakringen.
- Schep/spuit in het midden van elk deegplakje een hoopje pecannotenspijs. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 centimeter vrij blijft.
- Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen (pas op: heet!)
- Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.
- Maak de ahornsiroopmousse.
- Doe 120 ml ahornsiroop in een steelpannetje en breng op laag vuur tegen de kook aan.
- Klop in een kommetje 2 eidooiers los.
- Giet de hete ahornsiroop al kloppend over de eidooiers.
- Giet het mengsel terug in de pan en zet terug op het vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat kort doorkoken.
- Giet het mengsel over in een kom en plaats in een bak koud water. Klop een paar minuten door. Laat het mengsel verder afkoelen.
- Klop 200 ml slagroom stijf.
- Spatel er het afgekoelde ahornsiroopmengsel door.
- Vul de afgekoelde taartbodempjes met de mousse en strijk glad.
- Dek de taartjes af met huishoudfolie en plaats in de koelkast om op te stijven.
- Maak de karamelspiegel.
- Week 7 ½ blaadje witte gelatine in ruim koud water. Zet apart.
- Meng 20 g maïzena met 40 g water door elkaar. Zet apart.
- Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met 75 ml water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook zonder te roeren (!) tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft.
- Breng ondertussen in een andere steelpan 250 ml slagroom met 140 g water tegen de kook aan.
- Blus de karamel af met het slagroommengsel. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
- Voeg het maïzena mengsel toe aan de karamel en roer deze er goed door. Breng het mengsel weer even aan de kook.
- Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de karamel. Roer tot de gelatine is opgelost.
- Giet de karamel in een grote maatbeker (of andere schenkbeker) en laat afkoelen tot 30 graden. Roer gedurende het afkoelen af en toe door.
- Haal de bevroren karamelbavarois uit de vriezer, druk uit de bakvorm(en) en plaats op een rooster boven een lekbak.
- Giet de karamel over de bavarois. Zorg dat de bavarois helemaal bedekt wordt. Laat kort opstijven.
- Plaats de karamelbavarois met behulp van een paletmes voorzichtig op de taartbodempjes.
- Laat de bavarois op kamertemperatuur ontdooien.
- Serveer.
Wat een prachtig recept! Even 2 vraagjes: kan ik ook gelatine poeder gebruiken? En weet jij hoeveel ik daar dan voor moet gebruiken. En kan ik dit recept ook halveren, want als ik het goed begrijp is dit voor ca. 16 gebakjes?
BeantwoordenVerwijderenAlvast heel erg bedankt
Voor dit recept kan je de blaadjes voor poeder vervangen. Ik heb mijzelf ooit laten vertellen dat het gebruik van 6 blaadjes gelatine gelijk staat aan 9 g gelatinepoeder. Voor dit recept zou je dus 18 g gelatinepoeder nodig hebben. Het recept is inderdaad voor ca. 16 gebakjes. Je kan het proberen te halveren, hoewel je dan voor sommige onderdelen met echt kleine hoeveelheden moet werken wat het lastig maakt.
VerwijderenGroeten,
Tessa
Hartstikke bedankt. Ik houdt dan gewoon 18 stuks aan. En bedankt voor de uitleg over de gelatine poeder🙂
VerwijderenBeste Tessa,
VerwijderenVandaag jouw overheerlijke taartjes gemaakt.
Wat een heerlijke smaken en wat een schilderijtjes om te zien!
Bedankt voor je recept.
Groet,
Jozephina
Wat ontzettend fijn om te horen Jozephina! En dank je wel voor je mooie complimenten!
VerwijderenGroeten,
Tessa
Hoi hoi wat zien deze er overheerlijk lekker en mooi uit. De bodem lijkt op sloffenbodem klopt dat?. Zo ja hoe kun je die dan vullen met de ahornsiroopmouse?, Wand wat ik lees lijkt het me dat de bodems geen hol hebben?. Of is de ahornsiroopmouse om het alleen af te smeren(als boter op een boterham 😂).
BeantwoordenVerwijderenVr gr