Spiraalkoekjes

Spiraalkoekjes
Koekjes. Iets waar ik echt dol op ben, maar om de een of andere reden bak ik ze bijna nooit. En dat is natuurlijk zonde, want niet alleen zijn zelfgebakken koekjes de allerlekkerste koekjes, maar wat geeft er nu meer lol en tevredenheid dan de aanblik van een koekblik vol zelfgemaakte koekjes? 

Op aandringen van mijn moeder (‘Je taartjes zijn verrukkelijk schat, maar kun je niet gewoon weer eens een lekker koekje bakken?’) heb ik mijn bakboek-bibliotheek afgestruind en het boek ‘Koekje’ van Jonah Freud maar eens afgestoft. Al snel was ik eruit dat het deze spiraalkoekjes gingen worden. 

Het maken van deze koekjes is werkelijk een werkje van niets. Het deeg heb je zo gemaakt en ook het uitrollen en het snijden van het deeg is in een mum van tijd gedaan. Ze zien er misschien indrukwekkend uit, maar laat je vooral niet intimideren door het spiraal-ontwerp, de techniek is een stuk eenvoudiger dan je denkt. Je rolt simpelweg het witte vanilledeeg en het bruine cacaodeeg uit, legt de beide deegplakken op elkaar, waarna je het deeg oprolt. 

De ingrediënten voor deze koekjes zijn heel standaard en eenvoudig, maar eenmaal gecombineerd zorgen ze voor een geweldige smaak. De koekjes zijn heerlijk krokant en in elke hap proef je de klassieke combinatie van vanille en chocolade. Mijn proefpanel vond ze zo lekker, dat de koekjes het niet eens tot in het koekblik gered hebben.  

Tip: Wanneer je de deegrol in de koelkast legt, zal de rol aan de onderzijde wat platter worden. Dit is geen ramp, na het snijden kun je de koekjes weer een beetje rond duwen (en als je koekjes niet perfect rond uit de oven komen is ook zeker geen schande). Om de rol toch rond te houden kun je hem bijvoorbeeld in een stokbroodvorm leggen. 


Ingrediënten
  • 200 g boter, zacht
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • 16 g vanillesuiker
  • 125 g Zeeuwse bloem, gezeefd
  • 125 g patentbloem, gezeefd
  • 10 g cacaopoeder, gezeefd
Extra nodig
Bakplaat (2x), bakpapier, huishoudfolie, deegroller
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 17-20 minuten oven, 2 ½ uur wachten

  • Meng de boter met de witte basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker.
  • Kneed de beide soorten bloem erdoor.
  • Verdeel het deeg in 2 ongelijke stukken.
  • Kneed door het kleinste stuk het cacaopoeder.
  • Wikkel beide stukken in aparte stukken huishoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. 
  • Rol het lichte stuk deeg uit tot een rechthoekige lap.
  • Rol het stuk cacaodeeg uit tot een rechthoekige lap, die kleiner is dan de lichte deeglap. 
  • Leg de kleine cacao-lap op de grotere lap en rol ze samen op. Als het deeg scheurt, knijp en wrijf het dan weer dicht. 
  • Verpak de rol in huishoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. 
  • Haal de deegrol uit de koelkast en snijd er dunne plakjes van (ca. 1 cm dik). 
  • Leg de deegplakjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 17-20 minuten licht goudbruin en gaar. 
  • Leg de koekjes na het bakken voorzichtig (met behulp van een paletmes) op een taartrooster om af te koelen.
  • Serveer. 


Reacties