Chocolade-sinaasappeltaartjes met meringue

Chocolade-sinaasappeltaartjes met meringue
Het grootste leutfeest van het zuiden is weer losgebarsten. En dat betekent onder andere drie dagen feesten tot in de vroege uurtjes. En omdat ik van ‘beneden de rivieren’ ben, wordt er om de een of andere reden ook van mij verwacht dat ik helemaal los ga. Maar carnaval is een feest dat ik lekker aan mij voorbij laat gaan. Dit jaar heb ik zelfs een natuurhuisje in Drenthe geboekt om aan het feestgedruis te ontsnappen. Ik wil er gewoon drie normale dagen van maken. 

Dus terwijl ze thuis in mijn dorp hossend door de straten gaan, heb ik in het noorden mijn eigen feestje. En om dit “feestje” compleet te maken neem ik natuurlijk wat lekkers mee naar Drenthe: deze chocolade-sinaasappeltaartjes met meringue. Gewoon omdat mijn hart altijd een sprongetje van geluk maakt wanneer ik iets proef met de klassieke combinatie van chocolade en sinaasappel. En in deze taartjes zorgen ze voor het perfecte samenspel: donkere brownie-achtige chocoladecakejes gevuld met een romige & zachte sinaasappelcurd die zorgt voor een lekkere frisheid. Mmmm. 

En als kers op de taart worden het taartje en de curd bedekt door een dikke wolk luchtig & gebrand eiwitschuim waar je tanden in weg zakken. Drie heerlijke onderdelen gecombineerd in één verrukkelijk bakseltje. Niet slecht voor een doodgewone zondag in maart.

Ingrediënten
  • 240 g boter
  • 200 g (extra) pure chocolade
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml water
  • 3 eieren
  • 510 g fijne kristalsuiker
  • 105 g zelfrijzend bakmeel
  • 25 g cacaopoeder
  • 2 sinaasappels
  • 3 eidooiers
  • 200 ml volle melk
  • 30 g custardpoeder
  • 3 eiwitten
  • snufje wijnsteenzuur
Extra nodig
8 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, bakpapier, bakplaat, ronde uitsteker van 4 cm doorsnee en 3 cm hoog, fijne rasp, citruspers, huishoudfolie, suikerthermometer, spuitzak, spuitmondje, gasbrandertje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 40-45 minuten oven, 3 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de kookringen in met boter en bekleed de binnenzijde met een strook bakpapier. Plaats de kookringen op de bakplaat. 
  • Doe 200 g in blokjes gesneden boter samen met 200 g grofgehakte pure chocolade, 1 tl vanille-extract en 30 ml water in een steelpan. 
  • Plaats de pan boven laag vuur en roer tot alles is gesmolten en het mengsel glad is. 
  • Laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur. 
  • Doe 3 eieren samen met 220 g fijne kristalsuiker in een kom en klop tot het mengsel licht, dik en romig is.
  • Voeg het chocolade-mengsel toe en klop tot alles goed gemengd is. 
  • Zeef 105 g zelfrijzend bakmeel en 25 g cacaopoeder boven de kom en spatel dit door het mengsel. 
  • Verdeel het beslag over de 8 kookringen. 
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cakejes ca. 40-45 minuten in de oven. 
  • Laat de cakejes helemaal afkoelen in de kookringen. 
  • Snijd met een scherp mes de bolling van elk cakeje.
  • Druk met de ronde uitsteker midden in elk cakeje (tot je niet verder kunt drukken). Trek de uitsteker terug en schep met een lepel de kern van het cakeje weg (je kunt hier ook een cupcake kernverwijderaar voor gebruiken). Schep niet te diep, want de cakejes moeten nog wel een bodem overhouden. 

  • Rasp de schil van 2 sinaasappels en pers ze uit. Meet 100 ml sinaasappelsap af. 
  • Klop in een kommetje drie eidooiers los.
  • Doe 100 ml melk samen met 75 g fijne kristalsuiker in een steelpan en plaats deze boven matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. 
  • Doe 30 g custardpoeder samen met 100 ml melk in een kommetje en roer door elkaar tot een glad papje. 
  • Giet dit melk-mengsel bij het melk-mengsel in de steelpan en roer het goed door elkaar. 
  • Voeg 40 g in blokjes gesneden boter toe. Roer tot de boter is gesmolten en goed is gemengd met het melk-mengsel.
  • Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en de losgeklopte eidooiers toe.
  • Breng het mengsel aan de kook terwijl je continu met de garde klopt. Laat het mengsel al kloppend met je garde een paar minuten doorkoken. 
  • Giet (of schep) de sinaasappelvulling voorzichtig in de holtes van de chocoladecakejes. Dek meteen af met huishoudfolie. 
  • Laat de vulling afkoelen en plaats de cakejes daarna ongeveer 1 ½ uur in de koelkast, of tot de vulling stevig is.

  • Maak ondertussen de meringue.
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met rond glad spuitmondje. Spuit de meringue op de taartjes.
  • Schroei de meringue lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Serveer. 

Reacties