Pecannotentaartjes met ahornsiroop

Pecannotentaartjes met ahornsiroop
Pecannotentaartjes met ahornsiroop. Nu niet bepaald een baksel wat je met de lente zou associëren, maar het weer van de afgelopen weken was ook niet echt lente-achtig te noemen, dus ik vond dat ik het nog wel kon maken om deze taartjes te bakken. De warme smaken van de siroop en de noten passen naar mijn bescheiden mening namelijk echt bij herfst-achtige weersomstandigheden. Maar laten we ook eerlijk zijn, de smaakcombinatie is absurd lekker, dus het zou ook jammer zijn als je deze taartjes niet in andere jaargetijden zou kunnen proeven. 

En wat deze taartjes nu zo lekker maakt? Het feit dat de twee cakeplakjes worden bedekt door een zijdezachte & luchtige ahornsiroop-meringue en bestrooid zijn met krokante stukjes gekarameliseerde pecannoot. Mmmm. Dankzij de ahornsiroop hebben de taartjes een fantastische rijke en zoete (bijna karamelachtige) smaak en ruiken ze echt verrukkelijk, en de pecannoten zorgen voor een lekkere bite. Het maakt deze taartjes tot een onweerstaanbare traktatie. 


Ingrediënten
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 115 g boter, zacht
  • 2 eieren
  • 190 g rietsuiker
  • 200 ml ahornsiroop
  • 75 g pecannoten, fijngehakt
  • 150 g pecannoten, grof gehakt
  • 2 eiwitten
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • snufje zout
Extra nodig
8 kook-/bakringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog , bakplaat, bakpapier, spuitzak, glad spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de kookringen in met boter en bekleed de binnenzijde met een strook bakpapier. Plaats de kookringen op de bakplaat. 
  • Zeef 115 g zelfrijzend bakmeel met 1 tl bakpoeder boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. 
  • Voeg 115 zachte boter, 2 eieren, 115 g rietsuiker en 30 ml ahornsiroop toe. Meng alles ongeveer 1 minuut met de mixer tot een gladde en romige massa.
  • Spatel vervolgens 75 g fijngehakte pecannoten door het beslag. 
  • Verdeel het beslag over de kookringen en strijk de bovenkant glad. 
  • Bak de taartjes ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De taartjes zijn gaar als ze in het midden terugveren wanneer je er met een vinger zachtjes op drukt.
  • Haal de taartjes uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200°C.
  • Verwijder na een minuut de kookringen en plaats de taartjes op een taartrooster om af te koelen.

  • Karamelliseer nu de 150 g grof gehakte pecannoten. Schep de noten met 45 ml ahornsiroop om in een kom, zodat ze helemaal bedekt zijn. 
  • Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven om te karamelliseren, dit duurt ongeveer 10 minuten. Houd ze goed in de gaten, want anders verbranden ze. 
  • Haal de noten uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.
  • Doe 2 eiwitten, 75 g rietsuiker, ¼ tl wijnsteenzuur, een snufje zout en 125 ml ahornsiroop in een vuurvaste kom.
  • Klop de ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer ongeveer 5 tot 7 minuten, tot de eiwitten in pieken rechtop blijven staan. 
  • Haal de vuurvaste kom van de pan af en klop nog een paar minuten door. 
  • Snijd de taartjes horizontaal doormidden.
  • Vul een spuitzak met glad spuitmondje met de ahorn-meringue.
  • Spuit een toef meringue op de onderste taartplakjes en leg hier wat gekarameliseerde pecannoten op. Leg er vervolgens het bovenste taartplakje op en druk zachtjes aan. 
  • Spuit een toef meringue bovenop de taartjes en versier de taartjes met de resterende gekarameliseerde pecannoten. 
  • Serveer. 

Reacties