Tulband met witte chocolade & amaretti

Tulband met witte chocolade & amaretti
De tulband is bij mij en mijn proefpanel altijd enorm populair, want met zijn zachte textuur en mooie rondingen vormt een tulband altijd een prachtig middelpunt op de tafel. En wanneer je een fraaie tulbandvorm hebt gebruikt, heeft de tulband na het bakken niet eens meer versiering nodig, je kunt hem gewoon meteen met liefde serveren. Ook deze versie met witte chocolade, amaretto en amaretti koekjes, gebakken in een Nordic Ware tulbandvorm, heeft geen opsmuk nodig. Hij is zo uit de vorm gewoon een lust voor het oog. 

Het recept is heel eenvoudig, je smelt wat ingrediënten, mengt alles in 1 grote kom door elkaar en bakt de cake. De witte chocolade zorgt voor een heerlijke smeuïge zachtheid, de amaretto voor een lekkere amandel kick, de amaretti koekjes die je op het beslag strooit zorgen voor een mooi laagje extra textuur en de verkruimelde koekjes (die je eventueel bij het serveren over de tulband kunt strooien) geven een lekkere crunch. Elk plakje is een heerlijke beloning. Klaar om een hapje te proeven? 


Ingrediënten
  • 250 g witte chocolade
  • 185 g boter
  • 3 eieren (L)
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml melk
  • 60 ml amaretto
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 160 g amaretti koekjes, grof verkruimeld + extra voor het serveren
Extra nodig
Tulbandvorm met 3 liter inhoud
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, 1 ½ uur wachten

  • Hak de witte chocolade grof en smelt au bain-marie. Zet apart en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in de magnetron. Zet apart en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de tulbandvorm goed in en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. 
  • Klop de eieren met de fijne kristalsuiker in een kom tot een licht en romig mengsel. 
  • Voeg de melk en de amaretto toe en klop deze erdoor. 
  • Voeg de afgekoelde gesmolten chocolade en de afgekoelde gesmolten boter toe en klop deze goed door het beslag.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel dit door het beslag. 
  • Schenk de helft van het beslag in de vorm. Strooi de verkruimelde amaretti koekjes uit over het beslag. 
  • Schenk de rest van het beslag over de verkruimelde koekjes. 
  • Bak de tulband in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 55 minuten gaar, test dit met een prikker. 
  • Haal de tulband uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en zet de vorm dan omgekeerd op een taartrooster. Laat 10 minuten staan en verwijder dan de vorm.
  • Laat de tulband helemaal afkoelen. 
  • Bestrooi de tulband voor het serveren eventueel met wat extra amarettikruim. 





Bron recept: naar een recept van Donna Hay, Modern Baking

Reacties

Een reactie posten