Madeleines met frambozen & lemon curd

Madeleines met frambozen & lemon curd
De madeleine. Een Frans cakeje dat bekend is geworden door een passage uit de lijvige roman À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van Marcel Proust. In die passage dompelt hij een madeleine in zijn lindebloesemthee, en door de geur die vrijkomt droomt hij weg naar zijn jeugdjaren. 

Ook ik moet bij het zien en eten van madeleines altijd terugdenken aan mijn jongere jaren. Vooral aan de vakanties naar Frankrijk, waar de madeleines in grote familiezakken in iedere supermarkt verkrijgbaar waren en wij ze dus volop aten. Ja, ze smaakten soms alsof je een hap zand nam, en toch waren deze industriële schelpvormige lekkernijen verslavend lekker. 

Maar het zal je niet verbazen dat ze zelf gebakken natuurlijk nóg lekkerder zijn. Ik heb ze in het verleden al een aantal maal gemaakt, maar gelukkig kun je er echt heerlijk eindeloos mee variëren. Deze keer heb ik dus een recept met frambozen & lemon curd. Het citroenaroma van de geraspte citroenschil en de lemon curd gaat echt perfect samen met het fruitige en frisse van de frambozen. In elke hap proef je een heerlijke balans tussen zoet en zuur. Mmmm. Ze zijn trouwens het allerlekkerst wanneer je ze warm eet. Niet direct uit de oven natuurlijk, maar voordat ze helemaal zijn afgekoeld.

Tip: in een luchtdichte verpakking zijn de madeleines nog een dag of twee houdbaar, maar de kwaliteit holt snel achteruit. Ze smaken super vers (op de dag van het bakken) gewoon het allerbeste.


Ingrediënten
  • 125 g boter
  • 4 eieren (L)
  • 190 g fijne kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 240 g bloem
  • 6 g bakpoeder
  • 50 g melk
  • ca. 32 verse frambozen
  • lemon curd
Extra nodig
Madeleine bakvorm(en), spuitzakken, fijne zeef, huishoudfolie, spuitmondje voor het vullen van soezen
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 10-11 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een dag van tevoren met het maken van het beslag. 
  • Doe de boter in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan. Giet de bruine boter dan door een fijne zeef. Zet apart en laat afkoelen. 
  • Klop ondertussen in een kom de eieren met de fijne kristalsuiker en de vanillesuiker tot een licht en dik mengsel. 
  • Spatel er de citroenrasp door.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel deze ingrediënten door het eimengsel. 
  • Voeg de melk toe en meng deze door het beslag. 
  • Giet langs de rand van de kom geleidelijk de gebruineerde boter in de kom en meng deze met een garde door het beslag heen. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet deze tot de volgende dag in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Beboter de madeleinevorm en bestuif met bloem. Draai de vorm daarna om en klop de overtollige bloem eruit. 
  • Vul elke madeleinevorm met behulp van een spuitzak met een hoopje beslag. 
  • Druk midden in elk hoopje beslag een verse framboos.
  • Bak de madeleines in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 10 à 11 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 180°C.
  • Vul ondertussen een spuitzak (met het soezenvulspuitmondje) met wat lemon curd. Leg apart.
  • Haal de madeleines uit de oven en daarna onmiddellijk uit de vorm. Leg ze op een rooster.
  • Was en droog de madeleinevorm en herhaal het bakproces zoals bij de eerste portie. 
  • Terwijl de tweede batch in de oven staat duw je het spuitmondje in de madeleines en spuit je ongeveer een theelepel lemon curd in elke madeleine (dit gaat het gemakkelijkst in de buurt van de framboos).  
  • Laat de madeleines verder afkoelen.
  • Serveer. 


Reacties