Brownie cookies met gezouten karamel

Brownie cookies met gezouten karamel
Als respons op de sombere dagen en het kille weer van afgelopen week, hunker ik dit weekend naar extra gezelligheid in mijn huisje. En hoewel gezelligheid vaak samengaat met aangenaam gezelschap, kan ik ook best in m’n eentje gezelligheid creëren. Wanneer ik mezelf lekker knus kan nestelen in een warme cocon op de bank met een goed (audio) boek/film/serie en voldoende comfort food voor het grijpen ligt ben ik al dik tevreden. 

Onder comfort food versta ik natuurlijk eten dat zowel de geest, het lichaam als ziel voedt. Van het eten van comfort food wil ik gewoon een gelukzalig gevoel overhouden. Dit betekent niet dat het per definitie super ongezond moet zijn. Een overheerlijke stamppot, huisgemaakte lasagne, of wat rijstepap met kaneel is ook goed. Maar mijn meest favoriete comfort food is natuurlijk de brownie. Deze chocolade lekkernij werkt altijd uitstekend voor mijn humeur. 

Dit keer heb ik maar weer eens brownie cookies gemaakt, met een gezouten karamel vulling. Gewoon omdat mij dat heel erg lekker leek. En het resultaat? Inderdaad hemels lekker. Tussen de twee ronde brownie koekjes, met een licht krokante buitenkant en een heerlijk zachte, smeuïge & fudgy binnenkant met intense chocoladesmaak, zit een romige gezouten karamel-botercrème, die werkelijk smelt op je tong. Na één hapje kan je dag al niet meer stuk. Het is gewoon een onweerstaanbaar lekkere traktatie waar je echt geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. 


Ingrediënten
  • 250 ml slagroom
  • 385 g boter
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • zeezout vlokken
  • 250 ml melk
  • 23 g custardpoeder
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 111 g karamel zeezout chocolade
  • 350 g extra pure chocolade, fijn gehakt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 35 g bloem, gezeefd
  • ¼ tl bakpoeder, gezeefd
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 8-10 minuten oven, 5 uur wachten

  • Doe 250 ml slagroom samen met 75 g boter in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met het water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog. 
  • Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg het warme slagroom mengsel toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
  • Voeg naar smaak zeezout vlokken toe. 
  • Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen. 

  • Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker, 23 g custardpoeder, 1 eidooier en een snufje zout door elkaar tot een glad papje. 
  • Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt afkoelen. 

  • Doe 250 g van de banketbakkersroom in een kom en klop met een mixer los.
  • Klop er vervolgens 150 g zachte boter in blokjes door.
  • Klop er daarna 100 g van de koude karamelsaus door.
  • Smelt 111 g karamel zeezout chocolade au bain-marie. Laat afkoelen. 
  • Giet de chocolade bij de botercrème en klop tot alles goed gemengd is. 
  • Dek af en plaats tot gebruik in de koelkast. 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Smelt 200 g fijngehakte pure chocolade en 40 g boter au bain-marie. Zet apart.
  • Klop 2 eieren, 150 g fijne kristalsuiker en 1 tl vanille-extract ongeveer 10 minuten, tot het mengsel licht en romig is. 
  • Spatel er 35 g bloem, ¼ tl bakpoeder, het chocolade mengsel en 150 g  fijngehakte chocolade door. Laat dit mengsel 10 minuten staan, of tot het mengsel dik genoeg is om er balletjes van te rollen.
  • Rol een even aantal bolletjes van het beslag en leg deze, met ongeveer 3 centimeter tussenruimte, op de met bakpapier beklede bakplaten. Druk ze iets plat met je hand. 
  • Bak de koekjes 8-10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze gerezen zijn en scheurtjes beginnen te vertonen.
  • Laat de koekjes helemaal koud worden op de bakplaat. 

  • Haal de karamel-botercrème uit de koelkast. klop nog even los als hij te ver is opgesteven. 
  • Vul een spuitzak met (gekarteld) spuitmondje met de crème en spuit deze op de helft van de koekjes. Bedek met de andere helft.
  • Serveer.

Reacties