Kleine kruidkoeken

Kleine kruidkoek
Wanneer ik aan Kerstmis denk, dan denk ik meteen aan een gezellig feest voor de hele familie, opgeluisterd door een versierde kerstboom, een smakelijk kerstdiner, een goedlachse kerstman, Flappie en Mariah’s ♫‘All I want for Christmas is you’♫. 

Maar bovenal is Kerstmis natuurlijk een feest voor mijn smaakpapillen en mijn neus. Want wie denkt er in ‘the most wonderful time of the year’ nu niet aan de geuren van kaneel, kruidnagel, steranijs en gember? Nou, ik in ieder geval wel. En wanneer je sommige van deze specerijen combineert, krijg je de meest verrukkelijke baksels, zoals deze kleine kruidkoeken. 

Het is jammer dat ik bij de foto geen geuren kan toevoegen, want je zou spontaan gaan watertanden. Wat zijn ze lekker! En de warme en zoete smaak van kaneel en steranijs, de zoete en pitte smaak van gember en de combinatie van bittere en zoete sinaasappelmarmelade maakt deze kleine lekkernijen tot een fantastische traktatie voor deze feestelijke tijd van het jaar. 

Tip: bewaar de kleine kruidkoeken in een luchtdichte trommel.


Ingrediënten
  • 90 ml volle melk
  • 10 g steranijs
  • 180 g acaciahoning
  • 135 g bloem
  • 25 g aardappelzetmeel
  • 7 g bakpoeder
  • 15 g bruine basterdsuiker
  • 10 g kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 10 g koekkruiden
  • 180 g bittere sinaasappelmarmelade
  • 2 eieren
  • 60 g boter, zacht
  • snuf zout
  • 100 g abrikozenjam
  • 50 g zoete sinaasappelmarmelade
Extra nodig
8 kleine cakevormpjes van 9 x 6 cm
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30 minuten oven, 1 uur wachten


  • Breng de melk in een kleine steelpan aan de kook. Voeg de steranijs toe. Zet de pan op het kleinste pitje en draai het vuur laag. Laat het mengsel onder af en toe roeren ca. 20 minuten trekken. De melk hoeft slecht lichtjes verwarmd te blijven, dus laat niet doorkoken. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de cakevormpjes goed in met boter en bestuif ze met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vormpjes. 
  • Doe de honing in een steelpan en verwarm tot hij dun vloeibaar is. Zet apart. 
  • Doe de bloem, aardappelzetmeel, bakpoeder, bruine basterdsuiker, kaneel, gember en koekkruiden in een grote kom. Meng door elkaar met een garde. 
  • Voeg de verwarmde honing en 180 g bittere sinaasappelmarmelade toe. 
  • Voeg de eieren, de zachte boter en het zout toe en klop door elkaar. 
  • Zeef de melk met steranijs boven het beslag. Roer tot een glad beslag.  
  • Schenk het beslag in de cakevormpjes. 
  • Bak de kruidkoekjes 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verlaag na 10 minuten bakken de oventemperatuur naar 160°C.
  • Laat de kruidkoekjes zodra ze klaar zijn kort in hun vormpjes afkoelen. Stort ze dan op een rooster en verwijder de vormpjes.
  • Smelt de abrikozenjam samen met de zoete sinaasappelmarmelade in een steelpan. Bestrijk er de buitenkant van de kruidkoekjes mee.
  • Laat de kruidkoekjes helemaal afkoelen.
  • Serveer. 


Reacties

  1. Wat een lekker herfst recept! Mag ik vragen of je donker- of lichtbruine basterdsuiker hebt gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Judith,
      Ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten