Chocolade-hazelnoot bonbons

Chocolade-hazelnoot bonbons
Wanneer het voor mijn gevoel midden op de dag al donker wordt, buiten de (afzichtelijk gekleurde) lichtjes in de boom van de buurman flikkeren en de regen lekker tegen het raam tikt, betekent dat doorgaans maar één ding: het is bijna Kerstmis.

Nog twee nachtjes slapen en ik mag weer, gekleed in een feestelijke jurk, gezellig met de hele familie aan tafel. Ik weet in ieder geval dat er gevulde kalkoen op het menu staat, de rest is nog een verrassing. Niet dat het mij heel veel uitmaakt, al het eten is goed: all I want for Christmas is you food

O ja, en de kerstmaaltijd wordt natuurlijk afgesloten met een drankje en een zelfgemaakt bonbonnetje. Dit jaar maak ik deze chocolade-hazelnoot bonbons, mét Frangelico (hazelnootlikeur) want de combinatie van chocolade en alcohol doet het tijdens de feestdagen namelijk altijd goed. Als dat geen vrolijk kerstfeest wordt… 

Tip: Voor deze bonbons heb ik een Fat Daddio’s magnetische polycarbonaat bonbonvorm gebruikt in combinatie met een chocolade transfersheet met gouden sterretjes. 

PS: Ik wens jullie allemaal hele fijne dagen, geniet ervan!

Ingrediënten
  • 75 g melk chocolade
  • 2 el slagroom
  • ¼ tl espressopoeder
  • 2 el glucosestroop
  • 2 el hazelnootlikeur
  • 10 g boter, zacht
  • ca. 18 geroosterde hazelnoten
  • 500 g (extra) pure chocolade
Extra nodig
bonbonvorm, paletmes, spuitzak, digitale keukenthermometer, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, minstens 5 uur wachten 


  • Hak de melk chocolade fijn.
  • Doe de chocolade samen met de slagroom, het espressopoeder en de glucose in een steelpan. Verwarm al roerend op laag vuur tot alles gesmolten is. 
  • Haal de pan van het vuur en roer de hazelnootlikeur en de boter door het mengsel. 
  • Laat de vulling afkoelen. 
  • Hak de pure chocolade fijn. 
  • Smelt tweederde van de pure chocolade au bain-marie. Haal de kom van de pan en roer de overige fijn gehakte chocolade erdoor. Blijf roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten. De temperatuur van de chocolade moet nu 31°C zijn, controleer dit met een thermometer. Blijf eventueel verder roeren tot de chocolade op temperatuur is.
  • Giet/schep de chocolade royaal in de bonbonvorm. Zorg ervoor dat de chocolade overal in de vorm komt. 
  • Draai de bonbonvorm om boven de kom en laat de overtollige chocolade terug in de kom lopen. Tik even met de vorm op de kom om eventuele luchtbelletjes te verwijderen. Als alle overtollige chocolade uit de vorm is, is er een dun laagje chocolade achtergebleven in de vorm. 
  • Maak de bovenkant van de vorm meteen zo schoon mogelijk met een paletmes.
  • Plaats de vorm met de open kant naar beneden op een rooster of stukje bakpapier. Laat de chocolade in de vorm in ongeveer 30 minuten uitharden. 
  • Krab met een paletmes de overgebleven chocolade op de vorm eraf.
  • Vul een spuitzak met de vulling en vul de vorm tot ongeveer de helft. Duw in elke holte van de vorm een geroosterde hazelnoot. 
  • Dek de vorm strak af met huishoudfolie en zet enkele uren in de koelkast weg, zodat de vulling steviger kan worden.
  • Verwarm de overgebleven chocolade weer au bain-marie tot 31°C. Schep de chocolade op de bonbonvorm en strijk het teveel aan chocolade eraf.
  • Zet de bonbonvorm ongeveer 10 minuten in de koelkast en vervolgens nog ongeveer 30 minuten op een koele plek weg. 
  • Keer de bonbonvorm om en tik tegen de vorm, zodat de bonbons eruit vallen, of druk de bonbons uit de vorm als je een siliconen vorm gebruikt hebt.
  • Serveer.


Chocolade-hazelnoot bonbons

Reacties

  1. Heerlijke bonbons, niet te zoet en hele zachte vulling. Voor het eerst zelf bonbons gemaakt en goed gelukt. Ik had in plaats van een hele hazelnoot, kleine stukjes geroosterde hazelnoot door de vulling gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Wat leuk om te horen. Jouw variant klinkt ook heerlijk!
      Geniet ervan.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten